La opt’șpe ani ai voie să bei, da’ și să votezi La opt’șpe ani ai voie să bei, da’ și să votezi
Eu de când am împlinit fabuloasa vârstă de 18 ani, n-am lipsit de la vot. Niciodată. Consider absenteismul o nesimțire crasă, mai ales ținând... La opt’șpe ani ai voie să bei, da’ și să votezi

Eu de când am împlinit fabuloasa vârstă de 18 ani, n-am lipsit de la vot. Niciodată. Consider absenteismul o nesimțire crasă, mai ales ținând cont de faptul că 90% dintre români sunt veșnic nemulțumiți de legi, de aleși, de tot ce se-ntâmplă în țară. NU ai dreptul să te plângi când ești activist de canapea și tastatură. NU ai dreptul să te plângi când habar n-ai cum arată un buletin de vot.

S-au tot făcut campanii de informare, de conștientizare, de scoatere a puturoșilor oamenilor din casă la vot. Le-am cam ignorat pe toate fiindcă au fost seci, neinspirate, cu mesaje insipide și limbaj de lemn, care m-au plictisit până și pe mine, una care s-a chinuit mereu să-nțeleagă ce se-ntâmplă în jurul ei și să voteze responsabil, d-apăi pe unu’ care nu știe bine care-i Parlamentu’ și care-i Guvernu’ și care ce face.

Dar iată că există și o campanie mișto, pe-nțelesu’ tuturor, cu mesaje de la oameni către oameni:

Am scris și eu și alții acolo despre importanța votului:

“Je m’en fiche”-ismul este „cool” doar până la 18 ani. Și tot până atunci ai voie să-l practici.

La 18 ani câștigi niște drepturi de care abia aștepți să te bucuri: poți să conduci, poți să consumi alcool (legal), primești acces în club și intri și-n lumea „oamenilor mari”. Dreptul la vot nu-l așteaptă nimeni cu sufletul la gură, deși este, de fapt, printre puținele lucruri pe care legea îl oferă individului fără să-i ceară vreun impozit, vreun timbru fiscal sau vreo câteva ore de stat în coadă la vreun ghișeu.

Pentru că educația civică e undeva cu zece trepte mai jos ca importanță decât ora de religie în școli. Pentru că votul tinerilor e de multe ori subminat de a celor cu o speranță de viață care nu le mai permite să vadă consecințele ștampilei pe care-au pus-o în cabina de vot. Pentru că scara valorilor s-a răsturnat, absenteismul și nepăsarea fiind promovate ca o pedeapsă pentru cei ce ne conduc prost, când, în realitate, asta le oferă puterea supremă.

Fără să știi, toată viața vei lupta pentru puterea de decizie. Atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Puterea de decizie în plan civic e un drept garantat, pe care-l primești, pur și simplu, la 18 ani. Folosește-l!

Shareuiește, trimite și tu un îndemn, pune umăru’. Mersi.

Excese similare...

Leave a Reply

3 Comments on "La opt’șpe ani ai voie să bei, da’ și să votezi"

Notify of
avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
Emil
Guest

Pe mine ma distreaza astia pe care ii aud ca zic ca pe ei nu ii intereseaza sa mearga la vot ca oricum pe ei nu-i afecteaza politica. Asta ma jur ca e citat de pus la definitia prostiei.
Cat despre campanii de atras lumea la vot, mai ales tinerii: pus pokemoni legendari pe buletinele vot. Imediat ajung la vot cu noul trend numit Pokemon Go :))).

trackback

[…] acest articol a fost scris DIN CAUZA (ori datorita) acestui articol, dar mai ales DIN CAUZA acestui articol. Merita amandoi autorii (un el si o ea) un premiu pentru curaj. Faceti si voi precum Radu si Laura. […]

wpDiscuz