Un fotbalist moare pe teren? Învață, naibii, să acorzi un prim ajutor Un fotbalist moare pe teren? Învață, naibii, să acorzi un prim ajutor
Un băiat de 26 de ani s-a dus cu zile și românii s-au mânjit toți de termeni medicali pe la gură și-au devenit cu... Un fotbalist moare pe teren? Învață, naibii, să acorzi un prim ajutor

Un băiat de 26 de ani s-a dus cu zile și românii s-au mânjit toți de termeni medicali pe la gură și-au devenit cu toții specialiști în proceduri medicale peste noapte. Că ambulanța a venit abia peste trei minute, că de ce asistenta mânca semințe, că de ce n-au făcut masaj cardiac, că de ce nu l-au gâdilit în tălpi că sigur scăpa, nene.

Sunteți toți unu’ și unu’, mă. Fiecare dintre voi, dacă era acolo, îl putea salva. Fiecare dintre voi, dacă era acolo, sigur făcea mai bine. Ăfcors, când se prăbușește un avion toți devenim experți în avioane, când are loc un incendiu toți suntem pompieri, iar când moare vreunu’ suntem toți doctori. Al dracu’ românii ăștia, frate, ne pișăm de sus pe toți, de ce nu împărățim încă lumea?! Suferim, ca nație, de părerită cronică și nici măcar situațiile în care oamenii mor cu zile nu ne vindecă de atitudinea asta bolnavă. 

Au curs sute de articole, sute de păreri, de emisiuni și dezbateri despre cum și cine a greșit, despre cum ar fi trebuit să fie, despre cum s-ar fi putut face.

Eu habar n-am cine-a greșit, mă scuzați. Nu știu dacă un om care cade jos trebuie întors pe-o parte ca să nu-și înghită limba. Nici măcar nu știu dacă e posibil să-ți înghiți limba. Așa că, șoc și groază, dar n-am nicio părere despre asta. Singurul lucru pe care l-am văzut, pentru că nefericitul ăsta aproape c-a murit în direct, a fost că… stătea lat pe jos și o mulțime de oameni se agitau în jurul lui. În timp ce el, ei bine, murea.

Singura mea părere e că în situații critice, se acordă prim ajutor. Că de-aia se cheamă prim ajutor. Chiar și până vine ambulanța, chiar dacă e la zece metri mai încolo. Buba e că nimeni nu știe să acorde primul ajutor. Dacă mă-ntrebi pe mine, fiecare fotbalist din terenul ăla (și fiecare sportiv, în general), ar trebui să aibă habar cum se face un masaj cardiac. Chiar și treizeci de secunde, până ajunge ambulanța. D-apăi trei minute, dacă aia n-are voie să intre pe iarbă?

Așa că, cel mai înțelept lucru de spus și cea mai înțeleaptă reacție e să taci din gură, că un om a murit – și ăsta nu-i cel mai indicat prilej să emiți păreri ca să pari deștept, și să pui mâna să înveți cum se acordă un prim ajutor în situații d-astea. Și să le arăți și altora cum să facă asta.

Ia de-aici, pas cu pas, cum să salvezi, poate, un om care se prăbușește lângă tine. Și-apoi taci:

logo

Excese similare...

Leave a Reply

2 Comments on "Un fotbalist moare pe teren? Învață, naibii, să acorzi un prim ajutor"

Notify of
avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
Leo
Guest

Total de acord, dar ține cont că ăia sunt fotbaliști. Dă-mi voie să o mai zic odată: fotbaliști.

Majoritatea nici nu știu să citească :))

wpDiscuz