De ce e mai bine s-o dai dracu’ de facultate De ce e mai bine s-o dai dracu’ de facultate
Disclaimer, pentru cei ce prevăd că se vor ofusca fiindcă nu le sunt recunoscute meritele de a-și fi ros ani de zile coatele pe... De ce e mai bine s-o dai dracu’ de facultate

Disclaimer, pentru cei ce prevăd că se vor ofusca fiindcă nu le sunt recunoscute meritele de a-și fi ros ani de zile coatele pe băncile vreunei facultăți: aceste motive nu se aplică pentru facultățile de științe exacte sau pentru meseriile care nu pot fi exercitate fără studii: medicină, drept, politehnică & Co. 

1 – Pentru că, undeva după primul semestru, vei ști cu siguranță că nu (mai) vrei să profesezi niciodată ceea ce studiezi.

Ori pentru că (cel mai sigur) decizia a fost neinspirată de la început – la 18 ani abia înveți să dai un shot corespunzător fără să te scuipi singur, nu ești capabil de decizii ce ar trebui să fie valabile toată viața, ori pentru că programa și sistemul educațional superior este atât de învechit și prost gândit, încât îți taie din fașă orice chef, pasiune și avânt – lucruri pe care le ai doar pe la 18 ani, e păcat să le dai pe mâna minților crețe din învățământul nostru.

2 – Pentru că, la vârsta aia, o să vrei să te distrezi. Să conduci o mașină. Să te urci în tren și să pleci la munte.

Și pentru asta, tre’ să-i ceri bani lu’ mami. Care o să-ți zică, invariabil, pune mâna pe carte acum, că o să ai timp de distracții mai târziu! Ceea ce e fals, crede-mă. Pune mâna și te distrează, experimentează, cunoaște oameni, ridică-ți antenele pentru oportunități. Mai târziu o să ai de plătit chirie și de cumpărat chiloți, detergent și pâine, nu timp de distracție.

3 – Pentru că, odată ieșit din facultate, vei avea în spate trei ani de… facultate.

Alții, mai inspirați ca tine, care și-au luat diploma de bac în dinți și au început să învârtă burgeri la mec sau să facă cafele prin diverse birouri și de care ai râs tu în timp ce te îndreptai agale cu banii de pachețel de la mama spre facultate, au în spate trei ani de… muncă. :) Ghici cine va putea să-și negocieze un salariu bun acum: tu, cu rubrica de Experiență Profesională goală în CV, dar cu un rând de facultate la rubrica Studii, sau ăla cu liceul terminat și vreo trei joburi, cursuri și proiecte în avans la experiență?

Și crede-mă, vei avea fix același tip de job pe care l-au avut ăia de care râdeai tu imediat după liceu. Adică de entry-level, pe un cinșpe milioane și cu carte de muncă pe două ore. Doar că-l vei avea cu trei ani mai târziu ca ei.

4 – Pentru că nu, nu vei putea să muncești în timpul facultății.

De ce? Păi pentru că ai cursuri la care să dai cu subsemnatul, deadline-uri de proiecte pe care nu le citește nimeni și profesori care or să-ți spună nu-mi pasă că muncești, trebuia să te înscrii la fără frecvență sau să nu te mai înscrii deloc dacă vrei să muncești. Pentru că inclusiv profesorii te văd ca pe un copil prost, incapabil să ia decizii de unul singur. Așa că, dacă vei munci în timpul facultății, vei fi mediocru și la job, dar și la facultate. Note de trecere date în scârbă fiindcă n-ai prezențe și zile libere luate de la muncă fiindcă trebuie să ajungi neapărat la cursul ăla, altfel nu intri în examen. La care o să copiezi, desigur, fiindcă habar n-ai ce căcat să scrii.

5 – Pentru că vei deveni inadaptat, frustrat și nu vei ști care-ți sunt prioritățile. 

Vei termina facultatea, iar singurele responsabilități pe care lei vei fi avut în ultimii trei ani vor fi trezitul pe la doișpe, scrisul de eseuri reformulate de pe Wikipedia și datul cu subsemnatul pe la vreo asociație de studenți pentru că e la modă voluntariatul. Habar n-o să ai ce-i aia program fix de muncă, deadline-uri cu o miză mai mare decât un punct în minus la notă în caz că nu le respecți sau relaționare cu colegi de muncă și superiori.

Nu vei ști care îți sunt responsabilitățile fiindcă, așa cum am punctat mai sus, timp de trei ani ți se va spune sistematic cât de important e să fii prezent la curs, să iei note bune și să te ții de treabă. Caz concret: acum o săptămână am distribuit un job pe Marketing Online foștilor colegi de facultate, actualmente masteranzi pe același domeniu – Jurnalism-ceva. Oportunitate de șut în fund în carieră, să facă ceva adiacent, muncă la birou, entry-level, cu un colectiv mișto pentru care am garantat eu, fiindcă îi cunosc. Din 30 de oameni, doi au dat like. Unul nu știa sigur dacă poate să se țină și de cursuri dacă se angajează. Restul, silentio stampa. Așa că… da, vei fi inadaptat și nu-ți vei ști prioritățile. Când îți va apărea o oportunitate de job în timpul facultății, prima ta întrebare va fi Dar e full time? Păi cum mai merg la cursuri? 

Sfat? Pune mâna și muncește. Mai ai motive pe-aici, de la oameni un pic mai mari ca mine:

logo

Excese similare...

Leave a Reply

6 Comments on "De ce e mai bine s-o dai dracu’ de facultate"

Notify of
avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
Redkid
Guest

Nu stiu la voi cum a fost dar la mine cei mai frumosi ani au fost in facultate; Ea trebuie facuta de un tanar, macar asa sa vada cum e pe-acolo, chiar daca e prost si nu-l duce capul… pana la urma nimic nu e mai penibil decat un mos de 50 de ani care se plimba dintr-un amfiteatru in altul si e de fapt student, nu profesor. Fiecare lucru trebuie facut la o anumita varsta, iar facultatea e a naibi de compatibila cu distractia.

Gica
Guest

Subscriu la comentariul tau, probabil autorul acestui expozeu are cumulate ceva frustrari… Argumentatia si retorica slaba, subiectivism si redundanta, un articol aproape mizerabil; se vede ca nu prea ai dat pe la facultate, in pofida studiilor prin care ai dorit sa epatezi pe-aici… Nu cred ca e ok sa generalizezi avand in vedere ca nu esti la mătăluță pe blog sa ai pretentia opiniei personale

cezar
Guest

Ai fost cam prea dura! serios, ai generalizat. Facultatea nu e doar despre a fi mai destept sau despre a gasi imediat postul cel mai bun. Cred ca este inainte de toate un mod de interactiune, o lista de prioritati, o usita spre sansele tale. Nimeni nu-ti garanteaza un job, tine strict de tine, de cat esti de inventiv. Poti munci part time, fara nici o problema, dar cum ziceam si mai sus. Depinde de prioritatile fiecaruia. Iar daca problema se pune la modul “trebuie sa te distrezi”, atunci eu ce pot spune? Distreaza-te si plangi dupa. Viata este cum ti-o faci, indiferent ca ai 3 ani de munca sau 3 de facultate. Depinde doar de tine cum folosesti acei ani!
Imi pare rau, dar ai argumentat foarte slab motivele. :)

L.
Admin

Eu așa am văzut-o. Un pas cu trei ani înapoi. Nu e musai ca toată lumea să aibă aceeași experiență.

wpDiscuz