Cine a fost Fane Spoitoru și de ce apare în presă moartea lui Cine a fost Fane Spoitoru și de ce apare în presă moartea lui
Cred că ai văzut peste tot știri cum că a murit Fane Spoitoru. Dacă te întrebi cine e, de ce e important el și... Cine a fost Fane Spoitoru și de ce apare în presă moartea lui

Cred că ai văzut peste tot știri cum că a murit Fane Spoitoru. Dacă te întrebi cine e, de ce e important el și moartea lui… iată o scurtă biografie.

Fane Spoitoru’, un ultim romantic al cartierelor Bucureştiului.

Spoitoru’ pentru că a fost spoitor, nu cocalar, nici ursar, nici căldărar. Spoitor, adică din tagma celor care spoiesc cazane şi oale.

Fane Spoitoru, pe numele său real Ion Titișor, a fost o realitate a lumii interlope bucureştene până în anii ’90 şi o legendă după anii 2000. Un fel de Godfather mioritic.

Ca orice tânăr la început de drum în Bucureştiul anilor 70, acesta s-a apucat de box, fiind nevoit să se oprească la vârsta de 18 ani, după ce, întâmplător, la o nuntă, un alt individ s-a împiedicat şi a căzut spre el cu un cuţit în mână, atingându-i din greşeală un plămân.

După renunţarea la box, Fane Spoitoru urmează o carieră în penitenciare. Mai de voie, mai de nevoie, până în anii 90 strânge 12 ani de închisoare pentru jaf, tâlhărie, ameninţare, operaţiuni cu valută.

Fane Spotirou a fost unul din cei ce au trăit pe propria piele arestul pentru, atenţie: TRAI PARAZITAR (adică prins fără serviciu)

În ’89, pleacă din ţară, iar în ’91, după doi ani de afaceri în Germania, revine în Bucureşti unde porneşte mai multe afaceri şi totodată lucrează în domeniul de pază şi protecţie.

Fane Spoitoru și polițistul fără o mână

În ’92, în urma unui conflict din faţa clubului Vox Maris, Fane este împuşcat în fiecare picior de către un poliţist, apoi în piept şi, în cele din urmă, ca într-o scenă desprinsă din 300, cu 3 plăgi împuşcate, îşi aduce aminte că are în maşină o sabie, culmea, primită cadou în aceeaşi zi, şi îi taie mâna poliţistului care l-a împuşcat.

Urmează o perioadă în spitalul penitenciar Jilava, iar apoi, în urma intervenţiilor lui Nicu Ceauşescu, acesta este transferat la Fundeni unde este operat, operaţie în urma căreia dobândeşte câteva vene şi artere de plastic.

Până în Canada… și-napoi, La Familia din penintenciar

“Vânat de sistem”, fuge în Canada unde cere azil politic, după care se ceartă şi acolo cu sistemul şi este expatriat în România, fiind aşteptat pe aeroport cu… pâine şi lanţuri.

În anii 2000 Fane Spoitoru este relansat în media prin celebrul vers al trupei La Familia: “Orice ţigan mai îmbrăcat se crede Fane Spoitoru“.

Ultima parte a vieţii şi-o petrece ca om de afaceri!

Nimic admirativ, nimic acuzator.

Italienii şi americanii au scos o cârcă de bani din povestit şi răspovestit viaţa mafioţilor şi a persoanelor mai mult sau mai puţin prietene cu legea. În România încă facem filme despre cât de grea e viaţa, cum suntem violaţi, cât de tare ne-a marcat comunismul. Așadar, iată și câteva cuvinte despre Fane Spoitoru, fie-i țărâna ușoară.

Excese similare...

Leave a Reply

3 Comments on "Cine a fost Fane Spoitoru și de ce apare în presă moartea lui"

Notify of
avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
Nautilus
Guest

Tipul ăsta nu a fost un bandit, tâlhar sau persoană mai puţin prietenă cu legea, aşa cum au fost ceilalţi, care s-au transformat în eroi populari sau haiduci.

Dacă ar fi fost, nu ar fi avut o relaţie apropiată cu Nicuşoru’, şi nici nu i s-ar fi facilitat trecerea graniţelor ori de câte ori avea el nevoie în anii 1990. Nu acum. Acum graniţele se trec cu buletinul. Între 1991-1996, era ridicat un fel de cordon sanitar de toate statele central-europene, din Polonia până în Iugoslavia, împotriva României. Cu sprijinul primului-ministru Dragă Stolo. Interdicţii pe paşaport, propagandă cu lebede, valuta limitată la 500 USD/an care se treceau pe paşaport, contrabandă cu sacoşa pe autocar.

Unul care trece graniţele după pofta inimii în perioada asta e un om al statului. Sau al unor instituţii mai puţin simpatice ale statului.

L.
Admin

Amin.

Nico
Guest

Strașnic!

wpDiscuz