Care e, de fapt, scopul meseriei pe care vrei să o practici ? Care e, de fapt, scopul meseriei pe care vrei să o practici ?
Ionel “Ionel” învață pentru admiterea la medicină. Ionel nu e tocmai cel mai ascuțit creion din penar. Nimeni din familia lui nu suferă de... Care e, de fapt, scopul meseriei pe care vrei să o practici ?

Ionel

“Ionel” învață pentru admiterea la medicină. Ionel nu e tocmai cel mai ascuțit creion din penar. Nimeni din familia lui nu suferă de ceva incurabil ca să-l motiveze ca pe Stalone secvențele cu frati-su mort! Învață din greu, muncește pentru asta.

Părinții lui l-au sfătuit și îndrumat să facă asta, pentru că ei știu că medicii o duc bine. Atât ca statut cât și financiar! Probabil el va absolvi medicina, ca restul de 7500 de studenți cam în fiecare an.

Maria

“Maria” se pregătește pentru ASE, în orașul ei natal a auzit că un om de succes este de succes doar după ce trece prin București pe la ASE. Maria are o scuză, este din provincie, o scuză nu au celelalte mii de tineri și tinere din București care cred tot asta.

Dar Maria și restul știu că ASE-ul este o facultate bună, de acolo poți ieși orice. Absolut orice: hostess, PR, Specialist Comunicare, Marketing Manager, Social Media Specialist, damă de companie.
Maria va urma ASE-ul, sperând să devină o femeie de carieră, în orice.

Valerică

“Valerică” este student la teologie. Părul lung și barba le are din neglijență, nicidecum din preasfinție. Valerică nu are har și este genul de om care atunci când spune Tatăl Nostru, se referă la tatăl lui și al fraților lui. Valerică a fost îndrumat de părinții săi. El se trage din familie de preoți și știe că preoții sunt oameni realizați.

Valerică n-are treabă cu oamenii, cu sufletul, cu bunătatea, cu smerenia, cu umilința, cu sinceritatea. El studiază satele țării, demografic vorbind, cântărind potențialul lumânărilor vândute raportat la costul de “achiziție” a parohiei.

Marcel

“Marcel” tocmai s-a urcat în tren, este în drum spre Câmpina, acolo unde va urma școala de poliție. El știe că în România polițiștii sunt foarte respectați și au salarii foarte mari. Asta îl motivează, el vrea să lupte pentru binele societății, asta e scopul lui. Tatăl lui a fost polițist, a asistat la toată cariera lui. Vrea să îl urmeze!

Dana

“Dana” e la studii politice. Ea nu a fost cea mai inteligentă din clasă, diplomația și retorica nu sunt punctul ei forte, nici măcar carisma. Unchiul Danei este primar la ea în comună. Ea a aflat de mică ce înseamnă oameni de succes, ea știe că în politică are o șansă să se realizeze. Nu știe exact cum, binele oamenilor nu o prea interesează, că doar nici oamenii nu vin să o ajute pe ea să învețe catastifele alea întregi de la facultate. Ea știe că la final își va găsi un post de consilier și îi va fi bine.

Mare parte din ei sunt tinerii frumoși și liberi. Tinerii care sunt frumoși și liberi doar pentru ei.

Paraziții

Pe lângă astea patru tipologii de viitori oameni de succes, se află și paraziții. Ăia care n-au călcat pe băncile vreunei facultăți. Niște neica nimeni, oameni needucați, care nu au studii superioare.  Nedemni de aprecierea acestor oameni de succes, cum s-ar spune.

Pentru că programul de opt ore nu le-a permis. Sau pentru că după programul de 8 ore, zece sau doișpe, n-au mai avut putere, chef, timp, nervi. Ei muncesc, uneori aprind lumânări, ajung în spitale și la poliție și hrănesc fără să vrea un sistem bolnav. Ei sunt hamsterii care învârt roata, cercul vicios.

Când te uiți la un hamster care pedalează învârtind roata, ce înțelegi? Că roata se învârte pentru că e acționată de un hamster sau că roata se învârte pentru că e rotundă și are un ax la mijloc ?

Știu, mulți dintre noi vedem hamsterul care învârte roata. Privind din alt unghi, realizezi că hamsterul n-ar putea învârti niciodată o roată fixă.

Deci? Care e de fapt scopul meseriei pe care ți-ai ales să o practici?

Excese similare...

Leave a Reply

9 Comments on "Care e, de fapt, scopul meseriei pe care vrei să o practici ?"

Notify of
avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
Nautilus
Guest

Scopul oricărei meserii e să îți asigure banii, hrana, locuința, carburantul, medicamentele și alte căcaturi de-astea mici fără de care mori la o vârstă fragedă ca în epocile primitive.

Scopul paraziților e să te învețe să fii voluntar neplătit, rucsacist flămând, călător nomad, biciclist vegan, activist cu lipsurile din creier compensate de gura cât o șură și alte chestii pe care ar trebui să le facă după ei pionier… ”tinerii civilizați”.

L.
Admin

Depinde. :) Știi că noi am folosit termenul de parazit ușor ironic. Știu destui oameni care câștigă triplu față de absolvenți de diverse facultăți fără să fi făcut studii superioare.

Nautilus
Guest

Faptul că ar câştiga triplu nu e un motiv să îi mârâie prin aburii vodcii absolventului:

“Ia tu rucsacul, mergi cu trenul cu Naşu’, munceşte voluntar, ia-ţi şi palmele după ceafă de la cei mai maturi, plimbă-te cu bicicleta, şi abia mai încolo, peste nişte ani, când te loveşte midlife crisis, ai dreptul la vot, maşină, job şi altele, că până atunci nu eşti matur şi-n rândul lumii”

L.
Admin

De-acord, sunt și absolvenți cu antene ridicate care-și găsesc loc pe undeva și nu împăturesc haine prin Zara după 4 ani de Drept. Vorbeam aici despre ăștia care se înghesuie pe la facultăți cu jdemii de absolvenți pe an, fără nicio perspectivă, ca mai apoi să se plângă că deh, nu-s locuri de muncă și ce viață de căcat e să lucrezi în call-center. :)

Gigi
Guest

Bloggerul,

Bloggerul este un copil ratat, care nu isi gasestw utilitatea in aceasta lume. El nu se pricepe la ceva concret, doar la datul cu parerea. El isi va duce traiul ca un parerist, un om nespecializat intr-un domeniu, si cu falsa impresie ca el detine adevarul absolut. Dintre toti tinerii acesta este o fiinta libera si cugetatoare, pt ca el asta crede despre sine.

Muie!

L.
Admin

Gigi, noi aprobăm toate comentariile fiindcă nu ne place cenzura, dar proștii ca tine care n-au voie să înjure acasă că le dă mama cu tigaia de cartofi prăjiți în cap și Internetul e singurul loc în care pot să refuleze, vor intra de acum înainte în moderare.
Ești cretin și agresiv fără motiv, târăște-te de unde ai venit și ia-ți o prietenă, o viață sau un job.

mike
Guest

Eu am ales sa fiu hamster renuntand la politehnica in anul trei (am plecat la canal si m-am facut sofer- ca asa era in film); e drept ca in acel moment optiunile erau limitate dar nu soferia m-a scos la liman. Ceea ce pot sa spun este ca dupa 30 de ani de la alegerea facuta nu imi pare rau deloc si nici nu cred ca eram la fel de multumit/realizat.

trackback

[…] puișoru’ ajunge absolvent de ASE, Drept, ceva Marketing că e la modă, ori o Sociologie/Psihologie/ceva din sfera asta, […]

wpDiscuz