Pentru nefumătorii bucuroși pentru legea fumatului: luați-vă o viață Pentru nefumătorii bucuroși pentru legea fumatului: luați-vă o viață
Legea fumatului în spații închise intră în vigoare astăzi, 16 martie. Sau mâine. De fapt, e posibil să nu poată fi aplicată încă. O... Pentru nefumătorii bucuroși pentru legea fumatului: luați-vă o viață

Legea fumatului în spații închise intră în vigoare astăzi, 16 martie. Sau mâine. De fapt, e posibil să nu poată fi aplicată încă. O bălmășeală, pentru că România. Cert e că în curând nu se mai fumează deloc în spații închise publice.

Nu e niciun secret că legea este preluată din Occident (unde mai există portițe de scăpare) și aplicată în cea mai dură formă la noi. Again, pentru că România și pentru că așa facem noi lucrurile, ori deloc, ori cu exces de zel.

În principiu, fumătorii au agreat ideea, dar au punctat niște chestiuni de bun simț: de ce să nu existe localuri strict pentru fumători? Cu aprobări speciale, cu sisteme de ventilație speciale, cu condiții stricte de funcționare. Așa, vor fi mai puține locuri în care să se poată fuma, dar, totuși, vor fi. Sau, de ce să nu existe smoking-lounge-uri închise cu sticlă, frumos, unde să intri să pufăi o țigară și apoi să te întorci la masă? Or, să nu se fumeze deloc în restaurante, dar să fie permis, totuși, în anumite cluburi, unde nu se servește mâncare?

Și-aici a început isteria nefumătorilor: huă, ești fumător, stai dracu’ acasă, fumează-n coteț la tine, fumează în stradă în frig, să te văd eu cu ochii mei de nefumător cum tremuri tu cu ceașca de cafea în mână și țigara în bot!

Băi, atâta înverșunare și bucurie și dușmănie, rar mi-a mai fost dat să văd.

Principalul motiv pentru care nefumătorii se bucură de legea fumatului este că e chinuitoare pentru fumători.

Nu fiindcă vor respira aer mai curat atunci când ies la o cafea. Că dacă ar fi așa, nu i-ar deranja cu nimic că poate într-un alt local, trei străzi mai încolo, este voie să fumezi. NU! Să nu se fumeze pe nicăieri! Pentru că pitong.

Nu fiindcă nu o să le mai miroasă hainele a fum de țigară când pleacă dintr-un local. Că dacă ar fi așa, nu i-ar deranja existența unui cub de sticlă unde scursurile ăstea de fumători nesimțiți să tragă dintr-o țigară și să facă ei cancer acolo, în voia lor, fără să deranjeze pe altu’. NU. Să nu le facă niciun spațiu! Ieșiți dracu’ afară în frig. Pentru că pitong.

Nu fiindcă n-o să mai trebuiască să mănânce în fum de țigară. Că dacă ar fi așa, nu i-ar deranja ca acolo unde nu se mănâncă, să fie totuși amenajat și un spațiu pentru fumători. NU, să nu mai fumeze deloc. Că așa vrem noi. Pentru că pitong.

Bă, luați-vă dracu’ o viață. Da, până acum fumatul era permis și în locuri în care nu ar fi trebuit să fie permis. Da, era nevoie de o lege care să mai pondereze și să mai trieze țăranii care aprindeau trabucul la restaurant, unde alții mâncau.

Dar de-aici până la a interzice fumatul peste tot este cale lungă, și trebuie să fii puțin mai prost decât o sticlă de sifon spartă ca să nu realizezi că legea este abuzivă și prost făcută. Și trebuie să fii extrem de plictisit, trist și plin de bășini de superioritate ca să ai ca principal motiv de bucurie faptul că de-acum înainte, cei care fumează, pe care-i urăști tu din toți ficații pentru că pitong, vor trebui să iasă la – 30 de grade sau + 40 afară, doar ca să tragă un fum.

Explicați-mi și mie, viermișori mici cu ifose de arieni, cu ce sunteți voi superiori nouă, proștilor ăstora care fumăm? De ce simpla lipsă a unui viciu vă face pe voi să fiți atât de mândri de voi, mă? Vă dați seama cât de lamentabil e să fii mândru de tine pentru că NU faci ceva, oricât de rău și nociv ar fi acel ceva? Să fii mândru când o să faci ceva, mă. Când o să-ți iei prima mașină, când o să ai un salariu peste medie, când o să-ți plătești prima vacanță sau prima casă.

Alea-s, deștepților, motive să fiți mândri de voi. Mândria pentru lucruri mici și bucuria pentru chinul altuia sunt specifice oamenilor mici, iar voi, ăștia de vă frecați mâinile bucuroși că s-a dat încă o lege cretină în țara asta, sunteți motivul pentru care alții, mai deștepți, pleacă. Așa sunteți voi mă, fericiți că puteți să mai interziceți ceva vecinului. Nicio diferență între voi și ăia de-ți bat în țeavă că ai avut tupeul să tușești la ora 11 noaptea în casă la tine și ai făcut zgomot.

După toate astea, îmi aprind o țigară. Pentru că o fumez pe banii mei, pe sănătatea mea, pe canapeaua mea. Și mă bucur. Mă bucur că, văzând idealurile voastre, îmi dau seama că e competiția mică pe idealurile cu adevărat importante. Stați acolo, în mocirla voastră, la masa voastră de nefumători.

logo

Excese similare...

Leave a Reply

122 Comments on "Pentru nefumătorii bucuroși pentru legea fumatului: luați-vă o viață"

Notify of
avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
Alex
Guest

Sincer, in toate sectiunile de comentarii ale postarilor legate de aceasta lege am vazut numai cum fumatorii se credeau superi fata de nefumatori, motiv pentru care fragmentul acesta ar merge corectat asa:
“Și-aici a început isteria fumătorilor: huă, ești nefumător, stai dracu’ acasă, mananca in coteț la tine, danseaza în stradă în frig, să te văd eu cu ochii mei de fumător cum tremuri tu cu ceașca de cafea în mână și respirand aer curat!

Băi, atâta înverșunare și bucurie și dușmănie, rar mi-a mai fost dat să văd.”

Adrian Barbu
Guest

Nu cred c-ai văzut fumător care să se creadă superior nefumătorilor. Dacă da, habar n-am pe unde ai umblat. Eu n-am văzut. Nici fumători care să facă propagandă apucatului de fumat, cum fac antifumătorii pe partea lor. Hai să facem o diferențiere necesară, zic eu, (mă adresez și ție aici, Miss L.) între nefumători și antifumători.
Nefumătorul e neutru. A luat o decizie, e conștient că alții au luat altă decizie și, de obicei face diferența între plăcere și viciu. Fumatul e plăcere, ca și mâncatul de dulciuri. Arătatul cu degetul, la modul superior, e un viciu.
Nefumătorul pur și simplu nu fumează. Așa vrea el să trăiască și pricepe că alții vor să trăiască altfel. Treaba lor.
Antifumătorul vrea ca toți să trăiască după cum vrea și înțelege el. Aici e pericolul. Nu atât în fumat sau nefumat, ci în neînțelegerea faptului că un mod de viață e în regulă cât timp nu tinde să devină obligatoriu pentru alții. Să-ți trăiești viața cum vrei poate fi ok sau nu, dar e problema ta personală. Să impui altora opțiunile tale de viață înseamnă să le încalci pe ale lor. Bune, rele, e irelevant – respectând proporțiile, desigur.
Sper că nu-mi va scrie aici vreun imbecil că ISIS omoară oameni și că tocmai am fost de părere că trebuie lăsați s-o facă, pentru că e modul lor de a vedea lucrurile. Hai să nu ne insultăm reciproc inteligența.
Și nici că de fapt fumătorii impun fumul, duhoarea, cancerul și tuberculoza. Hai să fim maturi. Pe de o parte, dacă nu-ți place un bar de fumători, nu cred că te-a obligat cineva să intri. Pe de altă parte, am deja în listă antifumători cărora li se pare o crimă că eu fumez și le poluez orașul, dar consideră perfect normal să-și folosească zilnic prin același oraș mașinile lor de nefumători, care polșuează într-o oră de mers de-acasă la serviciu mai mult decât aș polua eu într-un an, fumând trei pachete de țigări pe zi (nu nu fumez trei pe zi). Și aceiași cretini zic „da, e destul de nasol cu mașinile…. dar peste asta chiar mai trebuie să fumezi și tu?”
Am mai zis-o, o mai zic: nu toti imbecilii pe care-i știu sunt antifumători, dar toți antifumătorii pe care-i știu sunt imbecili.

Alex
Guest

Am sa las un link, poate ai rabdare sa il citesti pana la capat, eu nu am avut. Prea multa ura. Si in stilul asta vorbesc toti fumatorii, din ce am vazut pe fb, bloguri, comentarii, etc. Asta e doar un exemplu. Trambiteaza ca sunt victimele supreme cand de fapt arunca cu vorbe urate, pline de de ura, in toata lumea, fie ei nefumatori sau antifumatori. In schimb, nu am vazut ceva asemanator din partea antifumatorilor, nu la o amplitudine asa de mare. Din aceasta atitudine, din vorbele spuse, din lipsa de logica cu care sunt facute argumentele si din amalgamul de jigniri la adresa nefumatorilor reiese superioritatea pe care o poseda fumatorii.

http://www.activenews.ro/stiri-social/Despre-fumat-anti-fumat-si-ipocrizie-131281

Daca imi dai 5 minute ti-as mai gasi mcar 10 exemple, asta e primul articol despre fumat de care am dat azi.

dufu
Guest

:Și nici că de fapt fumătorii impun fumul, duhoarea, cancerul și tuberculoza.” Mai putin de acord cu tuberculoza. Tuberculoza este o boala infectioasa care afecteaza in egala masura si fumatorii si nefumatorii. Desi nu pot sa spun ca sunt de acord cu fumatul, nu acesta este cauza tuberculozei.

Nautilus
Guest

La un moment dat, negocia o afacere un personaj din ăsta (sexul, vârsta și funcția i le trecem sub tăcere). Viermișor mic, negru și zbârcit care se hrănea numai rău-vegan și nu folosea niciodată prezervativ, fiindcă știa de la Noua Medicină Germanică de faptul că HIV nu există. Sau, dacă există, a fost inventat de Big Pharma ca să-i decimeze pe proștii care fumează, beau, mănâncă friptură și au multe alte vicii.

Și viermișorul ăsta lasă totul baltă, își ridică fundul și pleacă, fiindcă am cerut un Red Bull și am pomenit ceva de fast food.

Şi îți vine să te întrebi: cum, a renunţat la profit şi a plecat?

Păi, da. Pentru bio-vegani, să le spui că mănânci fast-food şi bei Red Bull e ca şi cum ai vorbi cu un călugăr fanatic şi bărbos şi te-ai lăuda la el cu faptul că faci filme porno gay.

Nautilus
Guest

O să faci ”Gay Cancer” ca în 1982?.. 😛

Clauda
Guest

Taxele si accizele care merg la bugetul de stat si la sanatate de la un singur pachet de tigari sunt de vreo 10 lei. Pe langa asigurarile de sanante pe care le plateste si un fumator, asa cum o face si un nefumator, cel dintai mai contribuie cu inca 10 lei la fiecare pachet de tigari cumparat. Din banii care merg la sanatate, din acele taxe si accize, 50% sunt pentru preventie si tratamente. Spalarea pe creier practicata de anumite televiziuni, ziare si de asa-numiti deontologi si atotstiutori, din pacate, a fost si este maxima. Pacat ca avem creiere, dar nu le folosim, ci ne multumim cu ceea ce ne spun altii ca trebuie sa gandim.

Cristina
Guest

si totusi nu ajung .. pentru ca tratamentele doar intr-un singur caz sunt extrem de scumpe.

Victor
Guest

Cristina, industria tutunului contribuie la bugetul de stat cu aprox 5 mld anual, in conditile in care intreg bugetul sanatatii e de 2.8 mld. Ca sa traduc cifrele, noi fumatorii platim pt sanatatea tuturor (nu numai pt cazurile noastre de cancere pulmonare si esofagiene) si pt educatie la un loc.

fumez
Guest

Mai intai cancer fac cei ce mananca salam si parizer,cartofi prajiti si pui electronic.Si zahar.Si fructe modificate.Mai mult de 50%din bolnavii de cancer sunt nefumatori.

Bur Laura
Guest

Nu stiu ce oameni cunoasteti, dar mi-e mila de voi daca aveti in jur oameni care va intampina cu atitudinea descrisa in articol. Din pacate azi toti aveti dreptul aa umpleti net-ul cu gunoaie. Ura asta a nefumatorilor pentru fumatori e doar in mintea ta ingusta si sufletul tau mic. Iar rautatea cu care ai scris….spune mai multe despre tine, decat despre cei pe care ti-ai permis sa ii cataloghezi in gluma asta de articol. Esti doar un orb, impleticindu-se prin lume.

pfffff
Guest

esti prost de dudui, se vede ca fumezi :))) n-ai pic de logica… stereotipuri penibile si ura cat incape… plus eternele complexe de superioritate.

Nautilus
Guest

Prost de dudui sunt, fiindcă așa ziceau și niște bloggări mai A-listări de felul lor, dar nu fumez.

Cristi
Guest

Am fumat 4 ani de liceu si un an de facultate. In prima sesiune de vara, m-am lasat [1 an si 7 luni de nefumator (sper ca am calculat bine)]. Cand am auzit ca e posibil sa bage si la noi aceasta lege, m-am bucurat (asteptam de ceva timp). Acum 1 luna m-am apucat iar de fumat. Inca ma bucur de lege. Asta nu inseamna insa ca nu sunt de acord cu tine si ca nu sustin ideea ca legea merge aplicata intr-o forma mai usoara, cu ceva portite.
Inteleg, nefumatorii nu mai inspira fum si nu fac cancer. Insa spitalele vor avea 2 extreme – iarna pline de oameni cu degeraturi la degete, iar vara cozi de oameni lesinati dupa ce au consumat 5 beri la barul de pe colt si au iesit apoi la 40 de grade sa fumeze o tigara.
gg

tanarfrumossiliber..pl
Guest
tanarfrumossiliber..pl

Momentul ala când am fost și eu fumator,si ma bucur la fel ca tine,din doua motive:1:daca te doare puțin în p* de viata ta și a persoanelor dragi tie,te informezi ce șanse ai sa mori în chinuri relativ groaznice (dar probabil omul e temerar pana în coccis/cervix,curajos pana i se întâmplă lui) și 2:fiindca ce zice autorul/autoarea articolului despre occident,e un mare cacat.De curiozitate as vrea sa întreb unde mai exact a calatorit,in occident în oradea,timisoara sau cat de înspre vest.In sua cel puțin unele orașe sunt atât de curate ca te întrebi dacă îți iei amenda fumând afara lângă un tomberon,din moment ce te plimbi 5 kilometrii și nu mai vezi pe nimeni fumand,asa ca sa nu ne cacam pe noi zic.Atitudinea de ma doare.n p* e de 14-20 de ani,cat despre cei care urăsc ideea de spatii special amenajate în restaurante,se restaurante exclusiv pt fumători etc.,pot și ei sa împrumute un trabuc sa si.l bage cu un capăt aprins,in anus.Nu sunt anti spatii pt fumatori,nu sunt pro-fumat în orice loc public cu 4 pereti,dar atitudinea noi fumam,ne doare-n patina,e jegoasa.Pe de alta parte,dacă îți pui problema ca unde mai fumezi dacă nu în restaurante,cluburi și cafenele,ce p* faci cu viata ta? Cat timp pe săptămână va petreceți antreprenorilor “la cafea” și la “dilaila”?

Bujold
Guest

Si eu stiu niste cartiere, in Washington, cand te indrepti spre White House, de-ti este frica sa treci pe acolo de curatenie ce este.Nici chistoc nu vezi pe jos. Nici seringa… Parol.Si nici nu seamana cu Baltimore. Nici macar din The Wire!

Adriana
Guest

Eu una sunt nefumatoare. Nu ma bucur ca vi s-a interzis voua fumatul, insa ma bucur ca nu voi mai fi fumator pasiv de acum încolo si ca nu trebuie sa mai parasesc un local doar pentru ca nu pot respira.

L.
Admin

Atunci, nu faci parte din categoria căreia îi este adresat articolul. :) E OK!

LVa
Guest

Atunci modifica titlu, nu oricine se bucura ca nu va mai inhala nori de fum se bucura de oftica fumatorilor … Da, sunt bucuros ca exista o asemenea lege, dar nu pt ca te afecteaza pe tine ca fumator ci pt ca ma afecteaza pe mine ca nefumator.

Leo
Guest

Laura, fă cumva și renunță la acel “pentru că”. Este demodat, este urât (mereu a fost urât) și provoacă cancer la retină. Despre articol prefer să nu-mi dau cu părerea. Am fost fumător vreo 5 ani, din 1 ianuarie nu mai sunt. Pot doar să mă bucur de lege, atât.

L.
Admin

Leo, permite-mi să fiu arogantă și să nu accept sfaturi legate de scris după mii de articole scrise în online. Eu mor când aud cuvântul “demodat” în raport cu expresii/cuvinte dintr-o limbă. Hainele se demodează. Sau mașinile. Construcțiile unei fraze nu sunt trenduri și fiecare le folosim după posibilități, talent, feeling. :)
But thanks for stopping by, te mai aștept :*

Ionut
Guest

Atunci ce sa înțeleg din limba romana folosita în anii 1850-1940? se schimba după cum apreciază Academia Romana, ca utilitatea zilnica a unui cuvânt sa nu fie greoi îl legalizează drept sinonim sau în ce fel este văzut ca util. Nu cred ca poți vorbii următoarele cuvinte carii, noi ,pre voi,avocat etc. Vezi la poeții vremii sus menționate. Nu mă injura :)

Nautilus
Guest

Limbajul şi ortografia lui Caragiale din 1890 erau cvasi-identice cu cele din ziarele moderne.

Limbajul şi ortografia din 1940 (cu “cari” în loc de “care”, cu “dela” în loc de “de la” etc) erau mai apropiate de cele ale lui Neculce şi Ureche. Din pricina eforturilor a doi băieți dăștepți și păroși, pe unul îl chema Nicolae Iorga și pe celălalt Carol.

Ceea ce mă face bănuitor cu privire la obsesia pentru dacii-vârcolaci de acum…

Alina
Guest

Presupun ca scrii si “drept pentru care”, nu? Mii de articole scrise in online.. pfff.. Daca ce ai scris tu mai sus e articol, Vanghelie e academician.

Nautilus
Guest

Din mai multe motive, tipii care au renunţat la un viciu sunt tare enervanţi când e vorba de asta. Au obiceiul să fie mai catolici decât Papa şi mai comunişti decât Ceauşescu.

Exemple: foştii graşi când te văd mâncând fast-food.

L.
Admin

Dada, se aplică și la foste curve după ce dau de unu’ cu bani. :))

Florin
Guest

Eu am renuntat si totusi mi se pare o lege tampita si abuziva. Atat timp cat fumatul nu este ilegal ar trebui amenajate locuri pt cei care aleg sa fumeze. Fumatul pasiv nu intra in discutie, daca esti nefumator nu intri pur si simplu. Daca intri intr-un local de gay nu te plangi de eventuale maini pe cur ca stiai unde te bagi, asa si aici.

Monica
Guest

Noi nefumatorii suntem fericiti ca nu ne mai afumam hainele in cluburi sau restaurante si nu mai fumam pasiv, desteptule care esti. Nu sunt mandra ca s-a dat o lege ca sa nu mai fumati voi ca disperatii. Sunt fericita ca voi respira aer curat si nu voi mai fi nevoita sa suport fumul de tigara daca vreau sa ma duc intr-un local.
Cu articolele astea pe care le postati e clar ca voi sunteti niste frustrati. Foarte bine ca s-a dat o lege din asta. Eu chiar as interzice si comercializarea tigarilor. Ca sa nu se mai cheltuie atatia bani in spitale sa fiti voi tratati ca fumati de rupeti. Ganditi un pic in perspectiva nu doar la faptul ca fumezi pe banii, sanatatea si canapeaua ta. Limitatule!

Nautilus
Guest

Viermişorul ăla negru şi ridat ca o râmă uscată cu sex incert (de care am pomenit mai sus) fuma. Probabil fiindcă tutunul e o vegetală bio.

În schimb ar fi vrut să fie interzis Red Bull şi condamnaţi cei cae îl beau.

Laura
Guest

Nu vreau sa te enervezi ce zic, dar te asigur ca tigarile nu-s bio (sunt fumatoare dar nu fumez mult ca sa diminuez efectul, evident <5 tigari/zi e mai bine decat 15..-1 pachet ma poate tine si o saptamana), sunt constienta ca tigarile sunt pline de sute de chimicale cancerigene – hidrocarburi policiclice aromate, benzen, lactone, amine etc., o fi tutunul la origine o planta, dar nenorocitii astia din industrie baga o gramada de rahaturi in tigari, care au repercursiuni asupra sanatatii – de la cancerul de plaman, gura, limba pana la cel de colon, vezica urinara, leucemie acuta limfoblastica etc…din pacate! + ca mai avem si rahaturi in mancaruri…tot cancerigene!

MeMadame
Guest

@Monica: Din costul unui pachet de tigari peste 80% se duc la stat (taxe si accize). Deci lasa gargara cu tratatul prin spitale pe banii altora, ca nu tine. Cine are bani de tigari e clar ca are un venit si plateste, pe langa taxele si accizele pe viciu, si banii pt sanatate.

Raluca
Guest

Draga mea Monica, iarta-ma ca intervin dar mi se pare un pic penibil ceea ce tu afirmi.
Vorbesc din prisma unui fumator care se bucura intr-un fel ca aceasta lege a intrat in vigoare … dar hai totusi sa nu exageram cu ea!
Da, perfect de acoord cu tine,vrei sa respiri un aer curat. Si eu vreau ca atunci cand mananc sa nu imi sufle cineva fum in gura dar de la asta pana la a nu imi permite ca intr-un loc special amenajat in care tu nu ai ce cauta pentru ca este dedicat mie si persoanelor care dorim sa fumam o tigara in liniste este cale foarte lunga.
Cu ce te deranjeaza pe tine ceea ce fac eu daca aerul tau este curat ?! Cu ce te deranjeaza ca eu ma afum si s-ar putea sa fac cancer ?! Este decizia mea, viciul meu iar tot ceea ce fac in viata imi asum, poate o sa regret, poate nu dar lasa ca asta sa fie strict decizia mea daca pe tine nu te afecteaza cu absolut nimic.
Suntem tratati din banii tai?! Eu zic sa te mai gandesti un pic ca si noi platim taxi si impozite care ajung la stat, probabil mai mult decat tine avand in vedere ca noi platim si taxa pe viciu.
Ai interzice tigarile pentru ca sunt nesanatoare ?! Atunci eu as interzice absolut tot pentru ca in momentul de fata consider ca orice mananc sau beau este nesanatos. Pana si acel mar “bio” este stopit cu o groaza de pesticide. Deci cum facem ?!

Poate nu mai respiri fumul meu intr-un club si vei avea aer curat .. dar in secunda in care ai pasit afara, vei inhala in continuare un aer mult mai toxic !

Cristina
Guest

Si cine “sustine financiar spitalele” ? Nu tot noi?Aveti idee cati bani intra in bugetul statului numai din vanzarea tigarilor?Statistic, cati bolnavi de cancer aflati in spitale sunt sau au fost fumatori, stiti?Mai putin de jumatate dintre ei.Asa cum fumatorii se puteau abtine de la fumat in localuri in care era interzis fumatul sau nu intrau deloc, asa si nefumatorii puteau alege alt local.

Damian
Guest

Monica, accizele pe tigari in Romania depasesc dublul intregului buget al Minsterului Sanatatii. Treci la loc, doi!

Demonstrat in nenumarate studii, fumatul pasiv nu are nici un efect. Efectele nocive ale fumatului pasiv sunt un mit al dezinformatilor si nu are nici o sustinere experimentala sau teoretica. O singura masina scoate pe teava de esapament cat toti fumatorii din Bucuresti ca volum, iar ca nocivitate de sute de ori mai mult.
Intrebare: Daca eu nu suport cretinoide agitate ca si tine – si am tot dreptul sa nu-mi poluezi spatiul – e OK sa existe o lege in directia asta?
Intrebarile adevarate sunt: E OK sa dai legi populiste doar pt ca majoritatea le sustine? Dar daca majoritatea este dezinformata sau interesata?
E OK sa dai legi ce tin de interesul public, dar afecteaza proprietatea privata?
E OK sa dai legi fara o argumentatie clara cap-coada stiintifica? In momentul asta nu s-a demonstrat nici macar cauzalitatea fumat-cancer, daramite pentru fumatul “pasiv”.
Practic legea se da pe baza unor pareri si pe baza fricii omului de bau-bau.

Cosmin
Guest

Un articol care mi-a mers la inima. Ai spus tot ce doream a spune si nu aveam loc sa o fac de nefumatorii agitati. Ma bucur ca mai exista cineva care gandeste asa si nu doar eu. Thumbs up!

Izzie
Guest

“De ce simpla lipsă a unui viciu vă face pe voi să fiți atât de mândri de voi, mă?”
Pentru ca viciile sunt pentru oameni slabi. :))

Si eu am fumat si inca fumez ocazional, dar genul acesta de articole ma fac sa-mi fie scarba de fumatori. Nu va inteleg aroganta, stiu ca sunteti frustrati, dar asa mizerii de articole rar citesc.

“Principalul motiv pentru care nefumătorii se bucură de legea fumatului este că e chinuitoare pentru fumători.”
Du-te, fa-ti un control la cap, ca da paranoia in tine.

Iesi din casa, fa-ti o viata, calatoreste. Apoi scrie.

“Mă bucur că, văzând idealurile voastre, îmi dau seama că e competiția mică pe idealurile cu adevărat importante.”
=))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kek
Guest

Tu ar trebui sa o iei usor “amice”, te agiti ca un penibil. Tu zici ca nefumatorii se cred superiori, pe cand tu folosesti un limbag care arata contrariu. Slabule!

Nautilus
Guest

Asta e o noutate, mai evoluează limba. De când a apărut fast foodul la noi, exista doar insulta “grasule” 😛

Izzie
Guest

Eu s-o iau usor? :)) Tu ti-ai citit articolul?

pfffff
Guest

hai scoate-ti aroganta aia jenanta din cur… nu ai argumente, esti total; pe dinafara! sclav viciat… stii, bre, care-s idealurile nefumatorilor? sanatatea si democratie, dar tu nu stii ce-s alea? hai la injuraturi, ca nu poti trece de nivelul ala! oare cum de sute de milioane au suportat legea anti-fumat, dar tu si alti limbrici va dati de ceasul mortii?

Julian
Guest

In curand o sa va aud cum va cereti fumatori inapoi in cluburi si pub-uri pentru ca de acum incolo nu veti mai simti mirosul de fum de tigara, o sa simtiti frumosul miros de transpiratie. Fumator sau nu, nu conteaza, intr-un final tot o sa mori!

Ciprian
Guest

“Fumator sau nu, nu conteaza, intr-un final tot o sa mori!”
da. dar nefumatorii o sa moara mai sanatosi!

ION
Guest

Cineva din lista mea a dat share la acest articol. Am intrat doar ca sa vad cat de penibil e blogul acesta tinand cont ca autorul/a a ales sa puna titlu unui articol o expresie din engleza tradusa care nu are niciun sens in romana. Daca cei care scriu in engleza si-ar alege titlurile ca aici acestea ar suna cam asa: “gone on a raft” sau “take him out of his watermelons”. Ar fi la fel de jenant precum blogul acesta. Am dedus ca nu are rost sa citesc textul, cu siguranta e la fel de aberant ca titlul si subtitlul: “Principalul motiv pentru care nefumătorii se bucură de legea fumatului este că e chinuitoare pentru fumători”. Ne bucuram pentru sanatatea noastra si suntem fericiti ca nu o sa mai mirosim ca voi. Te sfatuiesc sa iti ocupi timpul altfel, evident scrisul sau ideile originale sau coerente nu sunt pentru tine.

punKreas
Guest

Pe sanatatea ta se pisa soferii zecilor de mii de automobile din orase si tot nu faci atata gargara. Mor cu sanatatea voastra imaculata, voi, astia care va duceti in parc sa respirati aer curat, dar parcati masina fix in gura parcului, iarba. Lua-v-as ipocrizia in chistoc.

pfffff
Guest

auzi, bre, daca avem parte de toate noxele alea, de ce sa mai adauge si fumatorii peste? nu prea ai logica. adica daca tu prinzi un virus de raceala, cum ar fi sa vin eu sa-ti fac o injectie si sa-ti spun “tine si niste TBC, ca tot esti bolnav!” halal logica :)))))

Ionut
Guest

Sunt nefumator dar din cate amv azut ce e scris aici, tre va mai bucurati acum cand fumati, dar cand va vedeti cu cancer si fel de fel de boli in voi va plangeti in pumni in timp ce va ganditi, de ce oare, de ce? Pentru ca tigara si fumat. Asa tari va mai credeti voi fumatorii astia, nu toti, o parte, marea majoritate, sunteti voi mai smecheri ca fumati la coltul blocului, sau personajele astea care sunt pes trada vad un copil mai slab de fire sii baga fumu de tigara in fata, voi ganditi oleaca? Nu ca va stricati numai voi sanatatea, o stricati si la altii. Eu unu ma bucur ca sa bagat legea fumatului, nu o sa va mai inspir fumul de tigara in timp ce merg pe strada, no sa mai inspir fumul vostru de tigara din restaurante si cluburi. Nu am sa inteleg ce vedeti voi prin fumatul asta. Nu vedeti nimic, gasiti-va frate o alta cale sa va linistiti, una mai sanatoasa. Fumati frate tigara voastra in casa sau mergeti in barurile unde este permis fumatul. Eu unu m-am saturat sa-mi imputesc hainele cu fumul vostru de tigara, chiar mergand si pe strada. Ar trebui sa se scoata tigarile din tara. Eu daca as fi la conducere as interzice tigarile. Una sa nu mai ramana in tara asta. UNA. Pentru ca altii se imbolnavesc de pe urma voastra. Daca voua nu va pasa de sanatatea voastra, asta nu inseamna ca altora nu le pasa de sanatatea lor. Eu nu am nimic cu fumatorii care se feresc din calea altor oameni sa nu ii afume si pe ei, fumatori cu bun simt. Cu aia nu am nimic, eu am ce am cu fumatorii astia care se cred mari si tari si care injura si jignesc nefumatorii. Exemplu: Persoana care a scris articolul este o persoana intepata care crede ca totul trebuie sa fie pe placul ei.

tTm
Guest

” Eu unu m-am saturat sa-mi imputesc hainele cu fumul vostru de tigara, chiar mergand si pe strada.”

Cum dumnezeu iti afumi hainele pe strada ? Adica meh, inteleg si eu intr-un club, un pub, ceva, dar pe strada ? Eu nu am patit inca, ciudat.

punKreas
Guest

Comentariul tau m-a terminat psihic. Daca ti se “imputesc” hainele pe strada, spala-le si tu inainte.

A.
Guest

“Fumati frate tigara voastra in casa sau mergeti in barurile unde este permis fumatul.” Si cam care ar fi barurile in care este permis fumatul?? Nu-s! Despre asta vorbim. D`oooh

mortii
Guest

SA IMI SUGI PULA CU ARTICOLUL TAU

Vii
Guest

Pula se suge cu gura, in niciun caz cu un articol. Sau cel putin nu cred ca ar fi la fel..

Remus
Guest

“Luati-va o viata”, daca esti fumator nu inseamna ca trebuie sa fii si prost. Vezi-ti de treaba ta, poate ai ceva mai bun de facut decat sa stai pe net si sa scrii cacaturi inutile. Asa cum am pierdut cu tine 10 secunde scriind asta.

Mihai
Guest

Ok deci dragi nefumatori….sunt fumator de tigara electronica deci pot fuma unde vreau eu, mai putin in autobuz. Nu sunt un frustrat ca nu pot/ca pot fuma oriunde, in schimb voi “Nefumatorilor” cei care venerati aceasta lege de INTERZICERE si a fumatului si blamati fumatorii, nu uitati ca legea asta iti cam incalca undele libertati si aici nu ma refer la fumator ci la patron/proprietar de restaurante, baruri, cluburi. Daca imi deschid un bar tu nu esti obligat sa vii in carciuma mea, nu te aduc cu forta si nu iti impun sa imi calci pragu, dece imi impui tu mie sa fac ceva pentru tine? Tu vii in barul meu de buna voie si nesilit de nimeni si cheltui bani tot de buna voie. Daca vrei sa ai bar in care nu se fumeaza fa te rog unu si vei fi fericit, dar nu imi incalca libertatea de a alege cum imi fac afacerea atat timp cat nu deranjez pe nimeni. Cat despre angajatii mei….sa zicem ca sunt multe meserii in care se lucreaza in conditii insalubre si in care sunt mari riscuri sa te imbolnavesti dar fiecare om isi asuma respectivu risc si pentru asta exista sporuri. Vorbesti de aer curat si de sanatate? Eu zic sa se rationalizeze si benzina si sa nu mai aiba voie oricine sa isi cumpere masina pentru ca eu tre sa respir fumul de pe teava voastra de esapament. Circulati cu autobuzul/trenul/metrou pentru a diminua poluarea si aerul toxic pe care il respir. Consider ca 5 litri pe luna pentru fiecare om care detine o masina e suficient. Totusi nefumatorule stii cate resurse folosesti si cat poluezi ca stai tu pe facebook si folosesti PC/Tableta/ orice alt gadget? Hai sa se adopte o lege in care in fiecare sa se opreasca vre-o 2-3 ore curentul si continuand in felul acesta ajungem sa traim ca inainte de 89′, deci legea asta care interzice nu drepturile fumatorului ci drepturile patronului ne duce cu gandu ca nu prea trebuiau sa moara niste oameni atunci ca dupa voi era mai bine inainte, traiam mai mult si eram mai sanatosi.Si inca ceva, vezi ca nu toti fumatorii sunt paria societatii, unii din ei si sunt chiar o buna parte, sunt “DOCTORI”, deci cand vei avea nevoie de unu din ei si te intrebi dece nu vine doctoru sa te vada sa stii ca a iesit din spital sa fumeze o tigara si cum tre sa coboare si sa urce cateva etaje o stat mai mult la vre-o 2-3 tigari.

Bogdan
Guest
1. Atitudinea asta de “Ce ma doare pe mine ca nu vrei tu sa inhlezi fum ba? Fa-ti local de nefumatori si stai acolo cum vrei, dar nu imi faci tu regulile mie” e unul dintre motivele principale pt. care avem o tara asa cum e. Mai ales cand e mascata ca o “aparare a drepturilor omului”.Fiindca ne doare in spate de oricine din jurul nostru. Nu te obliga nimeni sa intri in local asa ca daca intri, fac ce vreau eu. Iti pun viermi in mancare daca vreau ! De ce sa imi faci reclamatie la OPC ? Te-am obigat eu sa intri? Alo!! Cand ai o afacere, te supui unor legi. Legile alea au si ele un rost. Daca iti ingradesc din libertate e pt. ca prin libertatile tale, afectai pe altii din jur.E primul lucru pe care il inveti la drept! Drepturile si lib. sunt bune atata timp cat prin libertatile unuia nu se afecteaza libertatile altuia. Ca de aia e societate si nu anarhie.Doar pt. ca sunt niste reguli nu inseamna ca e comunism. Am descris mai jos de se intampla in scenariul pe care il descrii tu, cu patronul care face ce vrea el cu afacerea lui. Am spus ca maj. prietenilor mei sunt fumatori, Poate ei vor sa mearga in localul ala. Eu ce fac? Ori merg cu iei si suport, ori stau acasa ca doar nu m-a obligat nimeni sa vin cu ei, nu? Aici e problema cu atitudinea asta de “Ce, te obliga cineva?”. Face mai mult rau decat bine. 2. La chestia cu masinile tind sa fiu de acord cu tine, desi daca vrei sa comparam cu adevarat situatiile, nu e acelasi lucru, ca masinile funcioneaza in aer liber, nu in spatiu inchis. Afara ai voie sa fumezi. Eu nu imi deschid un club in interiorul caruia bag o masina si cand se umple localul, o pornesc si va asfixiez acolo si daca vor sa vina prietenii tai ca li se pare cool un local cu o masina inauntru, tu, ori inhalezi, ori stai acasa, ca nu te obliga nimeni sa vii cu ei. La fumat era vorba de efectul pe care il au atunci, pe moment, pe oamenii care nu fumeaza, care sunt in incaperea aia. Nu a spus nimeni sa nu mai fumati nici afara, fiindca poluati. Problema de fata nu e despre poluarea planetei. Asta e cu totul alta discutie. 3. Exemplul tau cu doctorul, te rog sa ma scuzi, dar e total pe dinafara. BIneinteles ca sunt doctori care sunt fumatori, dar in primul rand sunt doctori. Iti spun eu ca ei sunt primii care coboara cate etaje e nevoie ca sa fumeze si o fac bucurosi pt. ca ei stiu cel mai bine ce inseamna sa stai pe langa un fumator si ce poate face fumatul pasiv. La randul lor, pacientii il vor intelege, garantat, pe doctorul ala care a iesit sa fumeze. Ce ai vrea? Sa fumeze in spital? Pe bune? Oriunde puteai sa spui… Read more »
Mihai
Guest

Vezi tu pana acum intr-un bar scria la intrare, local pentru fumatori deci stiai in ce te bagi asa ca faza cu viermii din mancare si OPC pica pentru ca e clar ca nu stii ca ai ocazia sa gasesti ceva insalubru si da in momentu ala tu nu stii pe ce dai banii si unde mergi dar cand ai o pancarda cu local pentru fumatori clar stii. Acum o luna am fost intr-o pizzerie unde nu se fuma si din 2 etaje cate avea pizzeria erau vre-o 3 mese ocupate si sincer sa fiu locul arata foarte bine si servirea era foarte buna si mancarea la fel da erau doar 3 mese ocupate de ce oare? Pentru ca nu se fuma. De ce nu erau multi nefumatori acolo? Tu zici ca majoritatea prietenilor tai sunt fumatori. Nu ti se pare ca esti putin egoist sa iti fortezi prietenii care sunt multi la numar sa mearga intr-un loc unde te poti bucura doar tu? Adica pentru un om sa sufere mai multi? Nu tind sa cred ca daca un om are o gasca de prieteni nefumatori si el e singuru fumator toti ar trebui sa se conformeze si sa mearga intr-un local de fumatori pentru el. Deci acum adevarul din discutia noastra fiind la mijloc nu ti s-ar parea o idee mult mai buna ca localurile sa aibe camere separate pentru fumatori/nefumatori si sa lasam lumea sa decida ce si cum? Daca mai vin si cu argumente pentru crearea de locuri pentru fumatori in trenuri si in unele locuri de munca ar trebui sa scriu toata noaptea da daca te gandesti si tu un pic si nu din privinta fumatorului sau a nefumatorului ci din privinta unui om total impartial ai vedea ca nu trebuie nici o extrema nicaieri nici pentru fumatori nici pentru nefumatori. Te rog sa nu mai aduci argumente ca nu merg lucruri in tara asta fara sa fie fondate ca nu cred ca faptu ca eu consider ca lumea trebuie sa fie capabila sa aleaga singuri pentru ei duce tara de rapa.

Bogdan
Guest
Sunt de acord cu multe lucruri pe care le-ai scris in postare, dar sa spui ca principalul motiv pt. care nefumatorii se bucura de legea fumatului e ca e chinuitoare pt. fumatori e deplasat. Sigur sunt si de astia, dar nu ne baga pe toti in aceiasi oala. Eu, personal, ma bucur de legea asta pt. ca pot, in sfarsit, sa ies cu prietenii mei, majoritatea fumatori si sa ma simt cu adevarat bine. Nu cred ca realizezi cat de deranjant e un club inghesuit, plin de fum pt. un nefumator. Ai permanent in nas mirosul ala pe care nu il suporti, fumezi si pasiv si dupa o perioada mai lunga te ustura atat de tare ochii si ai inhalat atat de mult fum ca iti piere si cheful de distractie si tot ce iti doresti e sa iesi afara, sa iei aer.Ma bucur de legea asta pt. ca, in urma cu vreo 6 luni un prieten de al meu a avut probleme grave cu plamanii(o pneumonie destul de urata) si dupa ce a stat in spital si in casa o perioada buna, doctorul i-a dat voie sa iasa, dar a insistat foarte mult sa nu stea in frig(deci nu afara, ca venea, deja, iarna) si nici in fum de tigara, deci in nici un local. Iti dai seama ca, saracul, a mai stat in casa o buna perioada, dupa aceia, fiindca efectiv nu prea putea sa faca nimic. Nu mi se pare corect fata de el. Imi place legea asta fiindca nu o sa mai duhnesc a tigari cand plec acasa de imi vine sa dau foc la setul ala de haine. Am avut nenumarate situatii cand ieseam dintr-un local cu prietenii si fiindca era frumos, ei propuneau sa mai ramanem pe afara. Eu le spuneam ca sper sa o sa stea mai mult, ca sa ii apuc si eu, ca tre sa ma duc sa fac un dus si sa ma schimb fiindca nu ma suport. Cred ca multi care fumeaza, din cauza ca sunt obisnuiti cu lucrurile astea, nu isi dau seama cat de mult il pot deranja pe un nefumator. Nu sunt de acord cu localuri pt. fumatori si nefumatori fiindca se produce acelasi lucru care se intampla in tara asta in toate domeniile. Se divizeaza, se despart, se separa oameni. Cum o sa procedam eu si prietenii mei fumatori in situatia asta? Ori se duc ei la fumatori, eu la nefumatori si ne bagam p**a in ea de iesire in oras si de prietenie. Ori face cineva un compromis si fie ma duc eu la fumatori si e ca si cum legea nu ar exista pt. mine, ori vin ei la nefumatori si tre sa stea in frig sa fumeze, ori stam fiecare la casa lui si facem prietenie pe facebook. Pai e corect asa? Asta cu spatii separate, bine izolate si aerisite cu diverse tehnologii unde sa poata merge temporar fumatorii, sa fumeze fara sa inghete sau sa ii bata soarele in cap si… Read more »
mihai
Guest

Salut Bogdan,

Problema este urmatoarea: interzicirea separarii spatiilor pt fumatori si nefumatori nu este fair pentru fumatori. Tu te folosesti de argumentul “dezbinare” insa prin faptul ca mie imi anuleaza dreptul de a alege oare nu este mai rau?
Conceptual vorbind imi incalca un drept de a face ce vreau fara sa ii fac rau altcuiva! De ce? Pentru ca asa e ‘bine’? Asa este mai sanatos?
Tu spui ceva de genul, sa facem un bine dar pe spatele altora pe mine nu ma afecteaza negativ din contra !
Trebuie sa invatam sa ne respectam intre noi cu bune si rele avand fiecare dreptul de a alege insa fara a ii face rau altuia.
Da, patroni nu respectau legea cu spatiile separate, bine ventilate insa asa cum dai acum amenzi fix LA FEL puteai sa dai si pe vechea lege amenzi!
Hai sa nu ne dezbinam insa nu avand un algoritm in care doar o parte are de castigat.
Pe langa asta sunt cateva lucruri din lege care m-au lasat fara replica:
1) In inchisoare e ok sa se fumeze! De data asta practic legea ‘dupa logica ei’ spune 2 lucruri:
Ei sunt mai putin importanti nu ii protejam si Poti sa fii fumator dar la inchisoare altfel ghinion!
2) Seful are dreptul sa te retrogradeze in functie daca te prinde ca fumezi in loc ilegal ! Wow inseamna ca in viitor o sa poata face asta si daca iau o amenda de la politia rutiera? De ce era nevoie sa enforceze in lege chestia asta? Nu exista regulament de ordine interioara ca pentru orice alt lucru.
De ce? Pentru ca ne place sa facem exces de zel asa cum spune si autorul articolului si pentru ca nu ne pasa de altu doar de noi.

Da, era necesara o schimbare de lege dar nu una prin care nu ii dai posibilitatea uneia dintre parti sa faca ce isi doreasca si repet faca sa ii faca rau celuilalt.

Mai mult se dezbina prin atitudinea categoriei la care se refera articolul pentru ca dau dovada de indiferenta si rautate.

Bogdan
Guest
Cum ti se anuleaza dreptul de a alege.Eu zic ca ai suficiente alegeri. Unde e dreptul meu la alegere daca se fac localuri separate? Care e alegerea mea daca am prieteni fumatori? Sa ma duc in fum ca inainte sau sa ma duc singur in localul pt. nefumatori sau sa stau acasa? Asta e alegere? Nu vezi ca daca s-ar face localuri separate pt. fumatori si nefumatori practic legea e inutila? Eu ca nefumator sunt in aceiasi situatie ca inainte. Ori ma duc in fum, ori. mai bine, stau acasa. Asa si inainte erau localuri pt. nefumatori, dar nu erau o optiune atata timp cat toata lumea cu care ieseam voia undeva unde se fumeaza…. Alegerea pentru cei fumatori nu se anuleaza dupa parerea mea. Din contra, acum aveti si voi o alegere. Inainte era perfect pt. fumatori. Majoritatea covarsitoare a localurilor acceptau fumatori. Nu aveati nici un sacrificiu de facut. Acum aveti o alegere. Stati inauntru fara sa fumati daca puteti sa va abtineti de la fumat cat stati acolo, sau iesiti afara 2 min la o tigara. Da, ai putea sa spui ca acum nu mai au nefumatorii nici un sacrificiu de facut, dar, eu zic ca e mai ok asa decat sa fie localuri separate si sa nu poti sa iesi in oras cu un prieten fumator decat daca unul dintre voi face un compromis. Doua minute la o tigara afara e mult mai bland decat cum ar fi situatia mea in care ar trebui sa ma duc singur, de cele mai multe ori, in oras, daca nu vreau sa stau in fum.Inca odata, eu aici caut situatia mai favorabila, plecand de la ideea pe care am spus-o ca exclud varianta cu localuri total diferite(adica in locatii diferite) pt. fumatori si nefumatori. Asta e parerea mea. Ca nu e ok. Intradevar, ar fi solutia cea mai dreapta, cea mai egala, dar, parerea mea e ca, in practica, ar face mai mult rau decat bine. Eu de aici plec. De la ideea asta.Ma gandesc cum ar fi mai bine, dar fara varianta asta, dar asta e o parere personala. Am zis ca daca s-ar face un spatiu in interiorul localurilor, desemnat pt. asa ceva, izolat si bine aerisit, unde sa se duca fumatorii temporar, ca sa fumeze, ar fii cel mai ok fiindca al putea toata lumea sa fie in acelasi local, dar nu stiu daca ar coopera toti patronii in leg. cu treaba asta fiindca e o investitie. In inchisoare nu ii ai cum sa ii opresti sa fumeze, sa fim seriosi. Ei sunt acolo la puscarie si le pasa de o amenda pt. tigari :)) In inchisori sunt multe reguli care oricum nu se respecta. Angajatii oricum nu prea fumeaza decat in locuri pt. asa ceva, fiindca si acum li se atrage atentia. Nu asa de dratic, dar oricum. Da, nu e corect. Sunt de acord cu tine. Nu e un lucru atat de grav pt. o retrogradare, dar daca ar fi sa merg pe logica… Read more »
bravo bogdan
Guest

Deci esti ok ca prietenii tai sa nu aiba de ales, atat cat tie iti este bine.. am inteles!
Nu vreau prieteni ca tine, fumatori sau nefumatori!

Bogdan
Guest

Ai inteles ce ai vrut tu.

Bogdan
Guest

Tocmai asta am spus. Ca abia acum au de ales. Inainte nu era nici o alegere de facut. Te duceai oriunde si in 99% din localuri aveai voie sa fumezi.Am zis doar ca, in situatia foarte probabila, in care nu se vor construi zone special amenajate doar pt. fumatori, unde sa poata merge sa fumeze si apoi sa e intoarca in zona principala, in toate localurile(hai sa fim seriosi, nu se va intampla) Mi se pare un sacrificiu mult mai mic sa iesi 2 min. la o tigara, decat cum era inainte pt. nefumatori care trebuiau sa suporte fumul toata seara.Perfect nu se poate, adica sa nu existe nici un fel de sacrificiu nici de o parte nici de alta, decat daca se fac cluburi separate pt. fumatori si nefumatori si am explicat de ce nu sunt de acord cu asta. Si pana la urma, nu puteti nega ca starea de nefumator e starea naturala, ca doar nu ne nastem cu tigara in gura. Da, ideal ar fi sa nu se faca nici un compromis, nici un sacrificiu, dar am explicat nu mi se pare ca ar fi o idee buna fiindca ar afecta socializarea, relatiile intre oameni. Deci, un comprimis trebuie sa existe si mi se pare mult mai mic compromisul de 2 min afara la tigara, decat sa induri fumul toata seara sau sa stai acasa ca nefumator. Deja ma repet, dar fac asta in speranta ca se va intelege exact ce vreau sa spun, nu altceva…

Damian
Guest

Bogdan, oameni ca tine nu isi fac prieteni nici daca s-ar da lege care sa-i oblige 😀

dodi
Guest

tare prostut esti, Damian !

pfffff
Guest

Mihai, nu are niciun rost sa dezbati asa. Peste 90 de tari au interzis fumatul in localuri. Cum s-a putut? Cum nu se da nimeni de ceasul mortii acolo? Vorbim de sute de milioane de oameni… NU exista argumente pro fumat in spatii publice. Sanatatea e mult, MULT mai importanta decat un viciu. La fel si dreptul tuturor la socializare in acelasi spatiu, nu in custi sau mai stiu eu ce, separati ca vitele. Asta e, viciul ramane cam la urma pt ca e nociv. Nu e ca si cum nu ai voie sa mai cumperi tigari si sa fumezi. Legea asta doar te face un pic mai atent la cei din jur, care iti sunt egali, nu inferiori.

JoKeRu`
Guest

Mananci cacat… Uite cum sta treaba in Europa…

Austria: Fumatul e permis, iar localurile mari trebuie sa asigure incaperi diferite pentru fumatori si nefumatori. In schimb, daca masoara sub 50mp, cluburile, barurile si restaurantele pot decide sa permita sau sa interzica fumatul.

Belgia: Fumatul e permis in saloane speciale care nu pot depasi 25% din suprafata localului.

Bosnia & Herzegovina: Exista limitari ale fumatului in spatiile publice, dar legislatia e permisiva.

Cehia: Fumatul e permis in localuri, daca sunt semnalizate corespunzator.

Croatia: Teoretic, fumatul e permis in spatiile special amenajate din localuri. In practica, exista urmatoarea cutuma: fumatul e interzis in restaurante, dar permis in baruri si cluburi.

Danemarca: In localurile mai mari de 40 mp, fumatul e permis doar in saloane special amenajate in care nu se serveste mancare si bautura. In localurile mai mici, fumatul e permis fara restrictii, in functie de decizia proprietarului.

Elvetia: Fumatul e permis in saloane speciale sau, in unele cantoane, in localurile mai mici de 80mp.

Estonia: Fumatul e permis in saloanele amenajate pentru fumatori din baruri, cafenele, restaurante si cluburi.

Finlanda: Fumatul e permis in incaperi ventilate corespunzator, unde nu se serveste mancare si bautura.

Franta: Fumatul e permis in spatii ventilate, separate cu usi automate.

Germania: Exista legislatie diferita in functie de land, insa, in general, fumatul e permis in saloane amenajate pentru fumatori si in localuri in care nu se serveste mancare. Doar trei landuri interzic complet fumatul in localuri.

Grecia: Cu o populatie de peste 40% fumatori, Grecia are o legislatie stricta care interzice fumatul in localuri. Cu toate acestea, sanctiunile nu se aplica, iar fumatul e tolerat in continuare.

Irlanda: Fumatul e interzis in toate localurile.

Italia: Fumatul e permis, dar doar in saloane ventilate si separate cu usi automate.

Letonia: Fumatul e interzis, inclusiv pe strada, unde oricine ii poate cere, legal, unui fumator sa isi stinga tigara.

Norvegia: Fumatul e interzis in localuri.

Marea Britanie: In Anglia, fumatul e interzis, iar in Scotia e permis doar in localurile care sunt acoperite in proportie de sub 50%.

Olanda: Fumatul e interzis in localuri.

Polonia: Fumatul e permis in localurile mai mici si in saloanele separate din restaurantele mari.

Portugalia: Fumatul e permis in incaperi ventilate, in cazurile localurilor mari. In plus, proprietarul poate decide ca barul sau clubul sau sa fie unul exclusiv de fumatori.

Serbia: Fumatul nu e interzis.

Slovenia: Fumatul e interzis in general, dar exista si localuri in care sunt amenajate locuri speciale.

Spania: Fumatul e interzis in localuri.

Suedia: Fumatul e permis in incaperi speciale in care nu se serveste mancare sau bautura si care nu pot ocupa mai mult de 25% din suprafata localului.

Ungaria: Fumatul e permis doar in incaperi special amenajate.

Cel Ce Cuvanta
Guest

Sincer , astept momentul cand legea va fi aplicata . Exact in acel moment o sa ma imbrac , ma duc in cel mai scump restaorant din bucuresti , imi comand cel mai scump lucru si o sa imi aprind o tigare , stii de ce ? Ca sa arat ca legea va fi doar pentru omul de rand si nu ma va da pe mine afara care fac o consumatie de 1000 ron . (nu conteaza ca o luna mananc pita cu pateu ) . Pur si simplu , nu iti convine ai dreptul sa pleci . Mereu a fost asa , incearca sa traiesti intr-o societate fara sa deranjezi pe nimeni ca sa nu fi deranjat. Daca te deranjeaza fumul meu de tigare ai dreptul sa nu stai langa mine , te deranjeaza ca vorbesc mai tare cu prietenii sau nu iti ofer locul in ratb ai dreptul sa pleci . Te deranjeaza ceea ce spun si ai vrea sa vi cu ceva sa imi reprosezi AI DREPTUL SA PLECI !

pfffff
Guest

bai, tu esti prost??? ce zici tu e dictatura. cine pm esti tu sa spui oamenilor ce sa faca? cum adica sa interzici drepturi fundamentale: de a circula liber, de a socializa? alea sunt drepturi de baza, nu ca viciul tau de cacat. NU ai dreptul sa le interzici oamenilor sa iasa in oras si nici sa le bagi fumul tau pe gat. In afara cum se poate? cum de sute de milioane de oameni stiu ce-i aia democratie si se respecta intre ei?

Izzie
Guest

Ce prost esti, mor :))))).

RLX
Guest

Cat de tampit sa fii sa scrii asa articol? pe bune, e o gluma, nu? De und ele scoateti, bre?? dovada suprema ca fumul prosteste! cum ramane cu democratia, bre? cu libertatile si drepturile omului? de ce sa ii otravesti pe cei din jurul tau? de ce sa le faci rau celor care n-au ales asta? unde va e LOGICA, bre???? toti strainii au acceptat legea, voi va cacati pe voi, pizde afumate! m-am purtat omeneste cu fumatorii… pana acum, cand vad cata prostie si RAUTATE aveti in voi. Exact ce spuneti voi despre altii e valabil pt voi! NU aveti dreptul sa ii afumati pe ceilalti. NU aveti dreptul sa falsificati statistici si adevaruri stiintifice. NU aveti dreptul sa le spuneti celorlalti unde sa mearga si und enu. Pana una alta, voua nu va ia nikmeni niciun drept, disperatilor!!! sclavilor!!!! aveti voie in continuare sa fumati cat vrei, sa mergeti in ce local vreti…. n-am putut sa vad mai multa lipsa de logica si rautate ca la voi, fumatorii fanatici!!

Nautilus
Guest

Cică elevul Bulă își adusese câțiva colegi și colege acasă, și la un moment dat se aude din camera lor o gălăgie ca pe stadion. Mama lui Bulă bagă capul pe ușă: ”Ce faceți acolo?” Bulă, ironic: ”Sex în grup!” Mă-sa: ”Aaa… credeam că fumați!”

pfffff
Guest

thumbs us. sexul e placut si nu face rau nimanui daca toate partile implicate si-au dat acordul. pe cand fumatul…. *hint hint* la ceva evident ce fumatorii nu prea pricep

pfffff
Guest

Thumbs up*

Zaqk
Guest

Haine imputite cu miros de fum. Ochi rosii de usturime. Vocea ragusita. Plamanii afumati.
Asta e un nefumator in spatiu care se fumeaza. Prietenii nu ii alegem dupa viciul asta.
Interesant e ca, acasa la om nefumator, fumatorii respecta asta. Ies pe balcon.
De ce devine asa de greu ca si la un club sa iesi sa fumezi afara?
Restaurant cu spatiu si pt nefumatori e o utopie. Inevitabil ajunge si se scurge fumul si la nefumatori. Am fost in destule ca sa imi dau seama.

Pana la urma e un compromis prin impunerea legii. Fumatorul se duce sa fumeze afara pentru ca nefumatorul sa petreaca timp cu prietenii fumatori.

Altfel nefumatorul, care va deveni tot mai sensibil la fum cu trecerea anilor – cel putin asa sunt eu – va evita sa iese pentru ca fum.

Asadar merita o tigara o relatie de prietenie?

Bogdan
Guest

Exact. Nu se vor creea spatii suficient de bine amenajate cat sa iasa fumul de acolo si sa fie ventilat fiindca ar fi o investitie f mare si multe localuri duc lipsa de spatiu pt. asa ceva. Mai raman 3 variante. Localuri separate pt. fumatori si nefumatori ceea ce e o greseala fiindca cineva va trebui sa compromita daca vor sa iasa fumatori si nefumatori impreuna si automat vor aparea diferente de opinie si la un moment dat ori fumatorii ori nefumatorii vor inceta sa mai iasa cu ceilalti, deci s-a dus dracu de prietenie. Celelalte 2 variante ar fi sa se revina la ce era, sau legea asta, asa cum e. Si mi se pare un compromis mult mai mic din partea fumatorilor (2 min la tigara afara) daca ramane legea asta, decat compromisul pe care il faceau nefumatorii inainte, cand trebuia ori sa stea in fum toata noaptea, ori sa nu mai iasa de loc… Exact cum ati spus. Un compromis mic din partea fumatorului ca sa poata iesi cu prieteni indiferent daca au acest viciu sau nu, dar mult mai mic decat ce a facut nefumatorul pana acum…

Nautilus
Guest

Așa zice într-o noapte Ion către Maria: ”Marie, nu fașem șî noi sex oral, no?” iar Maria răspunde: ”Măi, Ioane, atâta trudă pentru 2 minute? Apăi fă-l tu într-un pahar și l-oi be mâne dimineață.”

Sergiu
Guest

Un viciu care ramane doar al tau, fara sa afecteze alte persoane ce se afla pe langa tine este perfect normal. Sa fumezi in prezenta oamenilor ce nu vor sa inspire asa ceva pentru ca ai tu un viciu, mi se pare protie. Daca sa zicem ca viciul meu este sa ies in club in fiecare seara sa ma fac crita si dupa sa ma apuc sa sparg sticle in capul altora random, ar fi fain? Este doar un viciu de al meu ce ma face sa fiu recalcitrant. Asa cum este viciul tau de a fuma si de a imbolnavi pe altii. La fel si eu, fac ce vreau cu corpul meu dar urmarile sunt pe masura tocmai de aceea ca si om normal mi-ai spune: ba prostule stai si bea la tine acasa daca stii ca ai iesiri de genul. Care ar fi raspunsul si pentru fumatori?!

PS: Am fost si eu fumator, m-am lasat tocmai din motivul ce am incercat sa ti-l explic prin paradigma de mai sus care sper sa nu o iei ca o ofensa. Nu este nimic demn in a fuma, urmatoarea tigara ce ti-o aprinzi, ti-o aprinzi din motivul pentru care ai stins-o pe ultima. Ai nevoie de drog. Nu o lua personal dar mai bine s-ar incerca sa se lase lumea de fumat, nu sa faca gura.

Cristian T
Guest

Imi place si ai punctat foarte bine. Pe aceleasi reactii din partea nefumatorilor am mers si eu. INTAMPLATE PE DATA DE 17 MARTIE IN CONSTANTA. Eu am mai venit cu o noua lege, daca totul se vrea pe litera legii in Romania!
https://bloguluitanase.wordpress.com/2016/03/17/hotii-si-vardistii/

Catalin
Guest

SINCER? GET A LIFE!!! Opreste-te sa mai scrii bloguri de rahat!!! Vreti sa fiti civilizati? Luati exemplu de la occident unde nu ai voie sa fumezi nici in masina personala cu copii mici in ea!! A crescut langa un parinte fumator si stiu cum e sa te ineci de la fumul de tigara si sa nu poti respira.

Alex
Guest

Ideea e ca nu-mi pasa nimic din ce ai spus in articol la fel cum nici fumatorilor nu le pasa de nefumatori. Eu lucrez in club de noapte, de ce sa fiu obligat sa inhalez fumul care chiar imi da usturimi de ochi uneori si iarna la -20 grade sa suport curentul din aerisiri ca sa iasa fumul pe care il tai cu un cutit. Eu am suportat astea si nu am plans ca o fetita cum faceti voi fumatorii vietii. Sa nu mai zic faptul ca pana sa dau de niste probleme de sanatate eram fumator si m-am lasat iar legea asta acum ma ajuta sa nu ma reapuc de fumat care practic asta este in esenta ideea de la care a pornit legea si anume SANATATEA !!!!

Alex
Guest

Ce nu intelegeti voi este ca angajatii acelor localuri DE FUMATORI cum vreti voi nu sunt obligati sa va suporte fumul, ce sa facem sa ne schimbam jobul din cauza viciului vostru de tot rahatul? Si la urma urmei cine credeti ca face investitii peste investitii special pentru voi? Nu credeti ca aveti cam multe pretentii? DA, sunteti discriminati pentru ca faceti ceva ce OMENIREA si-a dat seama ca nu e ok sa se mai faca si sper sa scumpeasca tigarile asa de tare incat sa nu-si mai permita pustanii de liceu sa-si distruga sanatatea ca taica-meu fumator de la 13-14 ani.

Pulea Spătaru
Guest

>Ce nu intelegeti voi este ca angajatii acelor localuri DE FUMATORI cum vreti voi nu sunt obligati sa va suporte fumul, ce sa facem sa ne schimbam jobul din cauza viciului vostru de tot rahatul?

Stai liniștit că ți-l schimbi oricum când dă faliment localul. Adică foarte curând dacă legea nu e „castrată” în vreun fel.

MIHAI NEFUMATORUL
Guest

Iti zic din suflet…da i drumul in pula mea,viermisorule, intr o tara mai permisiva unde poti fuma ca boul 5 pachete pe zi, sa obligi toata lumea sa se murdareasca din fumul ala jegos pe care l faci.

Roby
Guest

Eu sunt nefumator si nu ma cred superior fata de fumatori, nu m-am bucurat si nici nu ma bucur pentru ei, dar ma bucur de faptul ca nu imi vor mai mirosi hainele 3 luni a tigari,nu voi mai avea 20 de tricouri si 5 geci arse de tigari cand ies intr-un club, nu voi mai fii obligat sa suport fumul altora. Eu unul nu am vazut pe nimeni sa posteze ceva despre fumatori sa rada de ei sau ceva, am vazut doar fumatori d-astia ca tine, frustrati, care au inceput sa fumeze la 12 ani ca sa se dea smecheri la liceu in fata fetelor sau a baietilor. Cred ca tu ar trebui sa iti iei o viata, prea te roade atat de tare faptul ca ai un viciu de ca**t si nu mai poti scapa de el.

heloo
Guest

Frate daca nu iti convine stai acasa si nu mai iesi nicaieri daca vrem fumam nu cred ca nu ai tras din tigara macar odata lasate ca nu ai nici o treaba nu am voie sa fumez in localuri da unde mama daracului sa fumez pe luna ?

Iulia
Guest

Tu ai scris cumva articolul acesta în timp ce ți se făcea lobotimie?? Ai traume din copilărie? Ai fost cumva abuzat? Nu pot să cred că un om care se dorește a fi considerat integru și inteligent a putut să scrie o asemenea mizerie. Ți-o spun din prisma unui fumător, care timp de 17 ani am băgat otravă în mine și din prisma unui fericit nefumător de un an jumătate încoace. PS. Am o viață tare fericită și realizată…. culmea fiind acum și nefumătoare. Există VIAȚĂ și după țigări!!!

mr_gray
Guest

Eu zic ca tu ar trebui sa iti iei o viata! Si un creier mai putin corodat de nicotina (si alta cacaturi din tigara). Sa sti ca nu toti viermii astia suntem din categoria vecinul care bate in teava. Eu am o viata, mersi; realizarile mele or fi si ele, nu ma apuc sa ma bat cu caramida in piept. Ma bucur in primul rand pt ca pot manca fara fum, nu mai put a hoit cand ajung acasa si ca poate oi trai mai mult. Daaaar… Eu de ex ma simt superior fata de (unii dintre) fumatori prin simplul fapt ca dupa 12 ani si ceva m-am lasat. Ma simt superior ca am avut vointa si capul necesar ca sa ma las si acum ma simt excelent. (Vointa e o calitate care conteaza zici eu si nu ma lua cu gogosi ca poti sa te lasi oricum), Ma simt superior pentru ca mi-am dat seama ca nu fumatul ma defineste pe mine ca si om si nu imi limiteaza nimeni libertate prin simplul fapt ca trebuie sa fumez afara. M-a distrat partea cu “chinul altuia”..Deja imi si imaginam o muzica trista de vioara pe fundal. Serios!? Altul se “chinuie” ca trebuie sa fumeze afara??? Astea is probleme existentiale! Saracutii de voi ce va mai chinuiti. Sper sa puteti supravietuii! Zici ca aveti o boala terminala. Abuziva ar fi o lege care ar interzica insulina … sau medicamentele pt SIDA…sau orice alt motiv valid. Dar faptul ca voi nu puteti sa va mai practicati VICIUL (NU DREPTUL CONSTITUTIONAL) oriunde, ala nu e un abuz, sorry. Eu nu va urasc pentru ca sunteti fumatori pentru si eu am fost acolo. Doar ma dezgustati astia care veniti cu textele astea ieftine pro-fumat si cu discriminarea. Zicea cineva pe undeva ca acuma in sfarsit poate iesi si el cu copilul bolnav de astm in oras (unde vrea el). Ce crezi ca s-a intamplat? Instant au sarit intelijentii ca tine pe el ca e iresponsabil, ca ce ii doare pe ei de copilul lui..da-l dracu ; important e sa putem noi sa ne dam nicotina in vena!

PS: Nu mai folosi link-uri din Libertatea. E penibil, zau.
PPS: #MandruCaSuntViermisorMic

mr_gray
Guest

O vai! Ma simt profund dezamagit. Nu-i nimic, oricum nu ai fi rezonat cu multe dintre parerile mele. Vezi-ti tu de “scris” in continuare si continua sa generalizezi orice despre oricine si o sa ai numai succesuri !

PS: Note to self : Oare brand-ul “Asociatia Viermilor Mici care Urasc Fumatorii” e luat deja?!. Hmmmm…

No name
Guest

Nu cred ca pe nefumatori i-ar deranja daca s-ar amenaja locuri speciale pt fumători in baruri sau restaurante. Eu ma bucur ca nu o sa mai dau peste grupurile de adolescenți care stau 2 ore lângă o cafea fumând un jum de pachet de țigări fiecare!!!

Pulea Spătaru
Guest

Tu te bucuri – dar fără grupurile alea de adolescenți, încasările scad.
Sunt câteva sute de crâșme în România care au înregistrat între 0 și 10 clienți în 4 zile (inclusiv un week-end).

Dacă situația continuă, pregătește-te să le plătești ajutorul de șomaj celor concediați

Marius
Guest

cati dintre voi astia din nefumatori frecventati cluburile , barurile ? 0.01% , din cauza prostiei voastre multi angajati v-or ramane fara locuri de munca , restaurante inchise etc.. De ce plm nu va duceti acum in baruri ? De ce nu le umpleti ? Ca acum nu or sa mai fie fumatorii din cauza careia nu intrati voi intr-un pub. Ganditi cu creierul vostru , nu cu al LOR, idiotilor.!!!

mr_gray
Guest

E “fumata” discutia asta sa zic asa. Au facut si altii studii despre impactul economic pe care il au legii de genul. Intreaba-l pe pretenu tau Google sa vezi ce zice. Si nu exagera si tu acum; destul de multi nefumatori frecventeaza cluburile.

Pulea Spătaru
Guest

Nu e fumată deloc. În UK au dispărut 30 de mii de pub-uri tradiționale (adică aproape toate) în sub 2 ani de la intrarea în vigoare a legii.
Comunități întregi formate în zeci de ani au dispărut cu totul. Nu mai zic câți bani pierduți, job-uri, ș.a.m.d.

În România sunt deja câteva sute de crâșme care au înregistrat între 0 și 10 clienți în patru zile (incluzând un week-end). Am un prieten care și-a ipotecat casa acum doi ani ca să-și deschidă crâșmă.
A băgat 5000 de euro în sistem ultraperformant de ventilație și a făcut totul ca la carte pentru ca și clienții lui nefumători să se simtă bine.
De joi încoace a avut exact 8 clienți. În 3 luni dă faliment cu siguranță. Îi plătești tu ipoteca la casă?

Lili
Guest

Am citit articolul, mi-a parut amuzant, dar nu sunt de accord cu el. Sunt fumator de mult timp iar legea asta nu ma deranjeaza, nu ma supara si nu ma face sa urlu la luna de nervi. Aceasta lege care interzice fumatul in spatiile publice, am vazut-o aplicata in afara, in alte tarii, si nu mi s-a parut o idee urata sau ofensiva. Fiecare isi alege viciul, o face pe pe propria raspundere si isi asuma. Unele din comentariile pe care le-am citit pe marginea acestui articol sunt bine punctate, altele extrem de ofensive si, imi cer scuze pentru franchete, tampite. Nu ma deranjeaza sa ies la o tigara in afara localului timp de 2 minute, este pana la urma alegerea mea sa ies la o tigara sau nu. Prin faptul ca eu ies la tigara, ma respect si pe mine (da, nu imi place sa-mi miroase parul si hainele a fum de parca as fi facut baie in el), dar mai important imi respect prietenii nefumatori. Acum se face mare tam-tam pe marginea acestei legi si fumatori se dau de ceasul mortii. Dragilor, asa cum acasa iesiti pe balcon la o tigara cu cafeaua in mana, asa puteti sa o faceti si in local. E neplacut, urmeaza sa tremuram iarna putin in frig, si daca nu ne convine invatam sa ne abtinem. Cine stie, poate ne iese si ne lasam de fumat. Haideti sa nu mai aruncam vina pe altii si sa urlam la luna “nedreptate”. Ne asumam faptul ca suntem fumatori, ca exista o lege prin care viciul nostru are impact asupra noastra, pt ca am ales, si nu facem rau si altor persoane. Cum spune englezul “let’s be mature about it and deal with it!”. Nu este sfarsitul lumii, nu ne taie nimeni beregata si pana la urma nu avem dreptul de a fuma incalcat de vreme ce se comercializeaza tigara.
Ma deranjeaza partea neclara cu fumatul la locul de munca, dar asta este. Am sa invat sa tolerez si partea asta. Cel mai important mesaj pana la urma catre fumatori, legat de nefumatori (articolul are senzatia ca nefumatori ne urasc de moarte) este: asa cum si prietrenii nefumatori au stat de dragul nostru la cafea, in fum de tigara x ore, asa putem si noi sa stam la cafea cu ei timp de x ore fara sa-i afumam. Aaa, si inainte sa postez “my two cents on this”, a fost nevoie de o lege atat de drastica si restrictiva pentru fumatori, pentru simplul fapt ca ce se aplica in occident la noi trece printr-un proces de “romanizare”, prin care se gaseste o portita de fofilare si se ajunge ca legea sa fie numai de forma. E nevoie de o masura dura pentru ca romanii nu inteleg in alt fel.

Alina
Guest

Sentimentul meu faţă de lăturile tale: http://giphy.com/gifs/xThuWj7c6sMImcOnC0

Anon
Guest

Niciodata in viata mea nu am fost in vreun local unde stiam ca se fumeaza ca sa ma plang ca…se fumeaza.
Niciodata n-am intrat intr-un local in care nu se fumeaza ca sa-mi aprind o tigara.
Niciodata nu m-am asteptat ca intr-un bar cu alcool si tineri in calduri sa nu se fumeze
Niciodata nu am stat intentionat langa un copil mic in timp ce fumam.Cand o faceam fara sa imi dau seama,mama sa imi atragea atentia si ma mutam mai incolo.
Si in final,niciodata cand parintii mei fumau nu ma lasau sa stau in fum de tigara.
Cineva care fumeaza langa copiii sai sau langa nevasta cand acestia nu doresc e nesimtit,nu infractor.Cineva care-ti sufla fum in fata e tot nesimtit,nu infractor.Si in final,oriunde ai merge,la intrarea in local poti sa aflii daca se fumeaza acolo sau nu si dupa sa votezi cu banii tai care localuri sunt mai bune.In multe cazuri ai nevoie doar sa iti spui explicit si politicos problema,iar in restul e nevoie doar sa nu fii o vita proasta ca sa nu stai in fumul altuia.Dar na,mama prostilor e mereu gravida.

Tudor
Guest

Un articol de tot cacatul… cel care l-a scris, probabil vre-un frustrat..

mamaliga
Guest

Probabil au mai scris si altii, n-am stat sa citesc toate comentariile. Totusi, in calitate de nefumator care se bucura de legea asta, iti spun ca bucuria pe care o resimt nu e pentru ca nu mai fumezi tu, ci pentru ca nu mai fumez eu pasiv. Ma bucur pentru ca, macar prin lege, se acopera lipsa de bun simt a fumatorului care fumeaza langa mine in timp ce eu mananc intr-un restaurant. Sau ma bucur ca pot bea o cafea fara sa o acompaniez cu fumul de la masa vecina.
Ai zis ca ar trebui sa existe macar unele localuri in care sa fie permis fumatul. Stii ce? Probabil acele localuri vor avea mai multi clienti,poate chiar si pe mine, pentru ca probabilitatea sa ies cu grupul de prieteni si sa nu existe macar o persoana fumatoare in acel grup care sa insiste sa mergem undeva unde poate fuma e mica. Si, ca sa vezi, si localurile in care nu se fumeaza vor depune eforturi sa poata face acest lucru posibil pentru a obtine acelasi beneficiu, clienti mai multi. Intuiesti ce urmeaza? Mie, nefumatorului, nu-mi mai raman locuri unde sa merg fara sa resimt dezavantajele viciului tau, nu al meu. Nu ma intelege gresit. Nu am o problema cu fumatorii. Dar am o problema cu fumul de tigara care ajunge in plamanii mei prea des, prea mult. Da, cred ca ar putea fi o solutie ca fiecare local sa aiba un loc special pentru fumat. Nu vad un dezavantaj al acestei variante. Dar altfel, explica-mi tu cum esti nedreptatit pentru ca o lege, daca nu bunul simt, te opreste sa imi dai putin din cancerul pe care il fumezi zilnic. Spor la fumat tigara acasa la tine, pe canapea, sau unde ziceai ca fumezi, daca comentariul meu te-a enervat si ti-a facut pofta de pufait !

Laura
Guest

Sa incep cu – sunt fumatoare, dar nu fumez mult – 1 pachet ma poate tine si o sapt daca nu-s la mare si nu merg la petreceri. Sincera sa fiu, legea aceasta anti-fumat este cu dus-intors deoarece pe o parte este bine sa nu se fumeze in spatii inchise din motivul ca uneori se ajunge ca in cafenele,baruri sa fie aer imbacsit rau de tot, de te ustura ochii si abia mai poti respira si chiar si pt un fumator nu cred ca este ok sa ii puta si lenjeria a tigari cand iese dintr-un local si sa-l doara capul si sa-l usture ochii de la atata fum. Sunt sigura ca nici un alt fumator nu ar agrea conditiile astea. Cel mai bine ar fi sa existe climatizoare care sa aspire fumul, in orice local unde se fumeaza, astfel aerul ar fi mai ok, dar deh this is Romania!
Legea asta e ok si pt persoanele care nu fumeaza si au si astm – nu v-ati gandit la astfel de persoane? Persoane cu prbl de sanatate care nu sunt datoare sa ne inhaleze noua fumul care ii poate fi fatal sau ii poate declansa o criza groaznica. Aia ce sa faca? Sa stea in casa? E absurd! Ca orice om se duc si ei in club, cafenea etc…ca sunt si multi tineri. Exista cafenele unde nu se fumeaza deloc, gen Starbucks, Tuccano Coffe etc, unde o cafea mica este 14 lei :) in loc de una in alt local unde e 8 lei dar e plin de fum – nu au toti bani sa dea pe astfel de cafele si sunt nevoiti sa-si bea cafeaua in fumul nostru.
In restaurante mai vin si familii cu copii – iarasi nu e bine sa stea copiii in fum si nici sa vina fumul cand mananca cineva.
Dar…pe alta parte – aceasta lege este doar “praf in ochi” – pentru ca noi vrem ca tara sa ne comparam cu UK, Germania, Franta, Austria etc dar suntem zero barat – acolo este adv, nu se fumeaza in majoritatea localurilor dar e si curat pe strazi – in Romania nu mai zic cum e, in vest nu-s caini pe strazi, in Romania e plin de caini pe strazi si in continuare stapanii abandoneaza bietele animalute, in vest nu-s idioti care se p…pe strada, in Romania sunt cu duiumul, in vest e nivel de trai ridicat din multe puncte de vedere, in Romania nivelul de trai e ff scazut, si lista poate continua.
Daca tot vrem sa fim “civilizati ca aia din occident”, haideti sa fim cu TOT asa, iar schimbarea incepe din noi pana la aia de sus care ne conduc, iar asta fumatul, stati linistiti ca nu fumatul e problema in tara asta…dar legea are si parti bune, dupa cum am mentionat mai sus, mai ales pt sanatate!

Nautilus
Guest

După felul cum miroase la Bruxelles pe lângă localurile din centrul lor vechi, în ianuarie la -5°C, se pare că idioţii lor care se pişă pe stradă sunt mai mulţi ca ai noştri.

cornel
Guest

Cred ca nu prea ai prieteni…

Simona
Guest

Mi se pare normal sa poti sa rabzi 2 ore cat stai intr-un pub si sa nu fumezi sau sa iesi afara. Asa e civilizat.

finch
Guest

În principiu, tot ce e scris în articolul asta suferă de aceleași fracturi logice ca orice comentariu de fumător legat de legea intrată în vigoare. Autorul articolului are nevoie de o viață, ca e sătul de laba filozofică…

Damian
Guest

Stilul romanesc de mahala distrage atentia de la realele probleme la nivel national si mondial al unor astfel de abordari.
1. Se incalca drepturile esentiale ale individului
2. Se incalca principii de baza ale Dreptului
3. Se intervine abuziv in viata omului prin interzicerea anumitor lucruri pe proprietatea PRIVATA
4. Nocivitatea fumatului este discutabila iar a fumatuoui pasiv este indoielnica
5. Nocivitatea si viciul sunt pretexte. Se creeaza un precedent periculos.
Momentan unii sunt OK caci nu ii afecteaza, dar in momentul in care activitati normale ce le fac acestia vor vi considerate vicii si vor fi mega-accizate sau interzise.. va fi tot bine?

Traseul normal pentru asa ceva ar fi
a. Demonstrarea riguroasa ca fumatul cauzeaza X Y boli (momentan NU exista asemenea demonstratie. exista doar observatii si supozitii, urmate de teoretizari partiale ale unor boli momentan inexplicabile de catre medicina)
b. Interzicerea comercializarii sau consumului de tigari.
Done

Sa o arzi druid si sa apui ca tigarile cauzeaza moarte, dar sa ultra-taxezi comercializarea lor si sa ingradesti consumul este o combinatie dubioasa de prostie si ipocrizie.

OK, s-a dat lege si respectam, dar sincer autoarea are dreptate – ceata de latrai si aplaudaci de pe marginea subiectului ma cam ingretoseaza.

Nautilus
Guest

Cum ar fi zis unii de pe la CriticAtac, a îngrădi consumul a “ceva” (orice, nu neapărat tutun) e o chestiune de justiţie socială, disciplină şi redistribuire 😀

Damian
Guest

Justitia sociala, disciplina si redistribuirea sunt niste notiuni inventate, interpretabile dupa bunul plac al celor ce detin cu adevarat puterea.
Spre exemplu povestea cu echitatea si justitia sociala este dupa cum am mai zis un bullshit zburator.
Fumatul pasiv este o gogorita, fapt demonstrat pe concret de nenumarate ori. M-am plictisit sincer sa dau linkuri cu “iata inca un studiu care arata ca e vrajeala”.
Povestea cu “vai Doamne, cheltuielile Ministerului Sanatatii cu medicamentele” este de asemenea o prostie, accizele pe tigari depasind cu mult intregul buget al sanatatii. In traducere. faptul ca exista fumatori si ca se fumeaza este un mare PLUS la bunul mers al finantelor in orice tara.
Sa transformi asta in discutie despre cheltuielile sarmanilor bolvani de cancer (dintre care multi sunt nefumatori) este o ipocrizie si o idiotenie mai rar intalnite.
Si iata ca se practica, ba chiar pare echitabil si de bun simt.

O tara de prosti intr-o Europa de prosti degenerati.

Am mai zis-o: hai sa demonstram ca fumatul cauzeaza acele boli (nu s-a reusit deocamdata), apoi sa interzicem fumatul si comercializatul de tutun. Simplu.

Pai si care e logica?

Logica e simpla: guvernele tuturor tarilor sunt prinse intre dorinta de a parea preocupate de sanatatea populatiei si faptul ca vanzarea de tutun este al doilea (uneori al treilea) contributor la venit. Get it? Adica mai mult decat industria masinilor, agricultura – tot.

Si atunci ne jucam de-a legile.

O ardem eco-friendly si “hai sa fim sanatosi”, punem accize ce demasesc 800% din valoarea de piata, dar lasam totusi libera vanzarea.
Demonstrat pe concret, asta NU scade vanzarile.

Deci ai impacat si capra si varza. Epitomul ipocriiziei.

Si nu te superi pe smecherii astia. Te superi pe aceasta ceata de cretinoizi care aplauda.

Mie unuia mi-e mai usor sa accept ca sunt condus de nemernici, decats a accept ca sunt inconjurat de cretini.

trackback

[…] Legea fumatului în spaţiile închise a intrat în vigoare încă de săptămâna trecută, fapt ce a dat naştere celor mai colorate reacţii. […]

John
Guest

Eu, ca nefumator, nu am fost deranjat niciodata sa se fumeze prin preajma mea. Asa ca nu ma intereseaza deloc daca se fumeaza sau nu se mai fumeaza in localurile in care ma duc. Mai mult ma intereseaza faptul ca prin cum unii dintre fumatori iau prea personal legea aceasta, ca si acea persoana care a scris acest blog, incepe sa jigneasca si sa ii critice pe alti, nefiind singurul, fara sa aibe macar un motiv pertinent, folosind argumente ieftine, penibile chiar. Am citit o gramada de articole asemanatoare si petitii facute in prostie fara nici macar 2 argumente pertinente, ex: “Tigarile sunt legale” punct si multe altele asemanatoare, banale, penibile. Exprimari stufoase, complexe la fel ca si in articolul asta doar pentru a reda informatia intr un mod mai rebel, sa nu cumva sa se denote pasivitatea autorului asupra contextului. Parerea mea, mai bine un articol de cateva randuri cu ceva extrem de util si cu argumente sustinute intr un mod mai mult ca perfect, decat sa lungesti prin prostie pura acuzand pe cei care au dat legea, pe nefumatorii, care, la fel ca si mine, privesc cu amuzament situatia, din moment ce poti sa faci un fumator sa scoata “fum” doar daca ii spui fumeaza la tine in “cotet”.

Val
Guest
Mda… articol mediocru… ca să nu zic prostesc şi incoerent. Deci tu pui toţi nefumătorii într-o oală acuzându-i apoi fix de asta pe fumători în unele privinţe da? Uite, sunt nefumător, am avut experienţa de a trăi atât într-o ţară fără nicio regulă în privinţa asta (Rep. Moldova) cât şi una unde există legi contra fumatului în locuri publice ( Italia ). Şi am fost nu odată prin România, că am acolo rude şi prieteni. Şi am găsit peste tot aceleaşi probleme, mai ales acolo unde nu exista nicio lege contra fumatului. M-am dus într-o disco… toţi fumau, era nor de fum, am ieşit de acolo cu dureri de cap şi ochii roşii după jumătate de oră… În alte localuri, nu e prea diferit. Am fost şi în Bucureşti la Dristor Mall, aşa cred se numea, la ultimul etaj se mânca, erau semne cu fumatul interzis… şi ghici ce, 2 fumau, dintre care 1 lângă mine… dar na, sunt eu nesimţitul care a trebuit să-i zică doamnei că uite, ar fi un semn acolo care interzice fumatul şi că mă deranjează. Chiar şi în Italia, din fericire înăuntru nu se fumează şi sunt în unele locuri spaţii amenajate doar pentru fumători, dar chiar şi aşa, ieşi afară din sediul facultăţii să iei aer… intrarea e blocată de fumători şi trebuie să mă duc la distanţă de ei, că săracii nu fac un pas în plus de lângă ieşire, la fel la şcoli, la spitale. Apoi la opririle de autobuze, stai şi aştepţi, vine oricine lângă tine, îşi aprinde ţigara chiar dacă e la juma de metru… te dai tu deoparte, vine altul, face la fel şi drept în pulă îi doare că lângă ei mai stau oameni şi nu toţi vor să respire acel aer împuţit. Chiar şi în cercul de prieteni fumători am avut probleme, că dacă mă dau eu departe îmi zic să nu fiu asocial, şi se apropie ei de mine sau îmi suflă râzând fumul în faţă, că îi doare undeva pe ei de faptul că te deranjează şi că pe lângă asta mai eşti şi asmatic. În 30 de ani, nimeni odată nu m-a întrebat înainte să aprindă o ţigară alături, dacă mă deranjează, NIMENI. Desigur, nu-s eu unicul exemplu şi nu-s probabil toţi cum i-am descris eu mai sus, dar sunt sigur 100% că aşa sunt majoritatea că nu prea mi s-a lăudat nimeni să nu aibă probleme asemănătoare cu fumătorii. Şi da, poate că legea e excesivă în unele privinţe, nu i-am citit bine toate punctele, dar e necesară mai mult decât ar fi excesivă şi chiar legile din Italia acum se înăspresc în privinţa asta şi în sfârşit se vorbeşte de a interzice fumatul în curţile şcolilor, spitalelor şi a altor edificii publice unde intrările sunt mereu blocate de hoarda de fumători. Şi da, sunt mândru că n-am cedat unui viciu, că am avut curajul şi tăria de caracter să nu mă las influenţat de cei din jur, chiar când insistau să… Read more »
Tdb
Guest

Cred ca problema e ca romanii sunt in general asa unii cu altui. Acum sunt tigarile, mâine altceva. Ideea cu smoking lounge pare ok. E un spatiu in care intra doar fumatorii si nu forteaza nimeni pe nimeni sa stea in frig. In rest e aiurea sa fumezi lângă cineva care nu fumează dintr-o mie de motive. Pentru ca vad ca esti inversunat iti dau acest exemplu: Hobby-ul meu este sa tip cat ma tin plamanii. Oriunde si oricând mă apucă. Imagineaza-mă lângă tine in club, cafenea, restaurant. Te enervează? Ti se pare ca orice chestie care iese din mine si te afectează pe tine deja nu mai intra sub protecția libertatii personale? Daca da, atunci fumează si tu afara.

trackback

[…] sau nu fumezi, n-ai voie să scrii. Îi urăști pe unii, ori pe alții, taci chitic și mergi pe […]

wpDiscuz