De ce sunt cretini părinții care-și duc copiii la zoo/circ De ce sunt cretini părinții care-și duc copiii la zoo/circ
5
În era Internetului, când poți să vezi la un click distanță și cum arată un leu și cum arată un șobolan cârtiță golaș (nu... De ce sunt cretini părinții care-și duc copiii la zoo/circ

În era Internetului, când poți să vezi la un click distanță și cum arată un leu și cum arată un șobolan cârtiță golaș (nu știam nici eu, am aflat acum trei secunde), cea mai crasă idioțenie este să-ți duci copilul la grădini zoologice sau, și mai bine, de ce nu, la circ.

Păi dar noi iubim animaleleee, și copilului îi plac muult, avem trei pisici și doi hamsteri acasă, cum să nu-l duc la zoo dacă-i place?

Păi simplu, deștepților, dacă ăla mic iubește animalele, o să belească ochii încântat la un elefant care face piruete și la un crocodil live, la trei metri în fața lui.

Da’ tu, vită proastă, cu discernământ și niște ani de viață în spate, ar trebui să știi că elefantu’ ăla care face piruete a fost dresat cu electroșocuri și crocodilu’ ăla probabil are toți dinții smulși cu cleștele. Eventual pe viu, că nu dau ăia bani inutili pe anestezii. A, tu de fapt credeai că un crocodil stă de bună voie și din dragoste pentru dresor ca o plăcintă întinsă pe jos, ascultând comenzi.

Cum sunt dresate animalele la circ?

Apropo, știi de ce face elefantul piruete? Pentru că de când iese din mă-sa și învață să meargă în patru picioare, timp de niște ani de zile, este legat de un picior, cu un lanț, de un stâlp de beton. Singurul lucru pe care poate să-l facă este să se învârtă în jurul acelui stâlp de beton. Ani la rând. Când o ia la sănătoasa, i se aplică delicat un cui în carne. Se cheamă cârlig pentru elefant: adică o tijă lungă de metal, cu un cui de vreo 10 centimetri în vârf. Pac, peste picioare. Și elefantu’ merge iar în cerc. Până când îi dai jos lanțul și… face piruete de bună voie. În fața ta, la circ.

Și tu înghiți popcorn ca vita și râzi fericită în timp ce-l mângâi pe Gigel pe creștet: Uite elefantu’, îți place mami? După spectacol, elefanții sunt puși înapoi în lanț. Și stau în picioare 23 de ore/zi. Așa că, de ăia 20 de lei pe care i-ai plătit la intrare, mai bine-i luai lu’ Gigel un DVD de la Discovery cu lei și elefanți filmați în mediul lor natural. Gigel tre’ să știe că leul fuge și mănâncă pui de căprioare, nu că sare prin cercuri de foc și stă în șezut la comandă.

Animalele sălbatice sunt dresate cu bătaie. Bătăi crunte. Și uneori, ca să nu riposteze, li se scot ochii. Sau li se aplică o lovitură puternică la ochi, cât să nu mai vadă cu unul din ei. Așa, dresorii pot să le lovească în voie dintr-o parte, fără ca animalu’ să poată reacționa preventiv. Pentru că nu mai vede!

Un tigru nu va merge niciodată în două labe de plăcere,  dansând în fața a mii de gură-cască în arenă. Nu. Tigrul ăla n-a băut niciun strop de apă și n-a mâncat nicio firimitură de carne timp de săptămâni. Da, de-aia poți să-i numeri coastele. A primit o bucată de ceva carne putrezită abia după ce a făcut cinci pași în postură bipedă. Deci da, face așa de foame, nu ca să te distreze pe tine. Ia zi, e bun popcornu’ ăla?

de-ce-sunt-cretini-parintii-care-si-duc-copii-la-circ-zoo

Patru elefanți stau pe scaune. Bă, de ce e amuzant să vezi un elefant stând pe scaun. Explicați-mi și mie, evoluaților, de ce e funny și trebuie să plătești să vezi ceva atât de nefiresc. Elefantul nu trebuie să stea pe scaun. Cum tu nu trebuie să mănânci frunze din copac cu trompa.

Cât despre grădinile zoologice, ia zi-mi câți metri pătrați are camera lu’ Gigel a tău? Vreo 10? Hai să ți-l bag într-o boxă de bagaje. Cam asta e analogia între spațiul de care are nevoie un animal să se desfășoare, și spațiile în care sunt băgate în grădinile zoologice. Un leu în habitatul natural are un spațiu de sute de kilometri pătrați în care se învârte. La zoo, are maximum 12 metri pătrați. DOIȘPE. În cazurile fericite. De zeci de ori mai puțin decât îi trebuie. Imaginează-ți casa ta de zece de ori mai mică, ca să-nțelegi cam cât de sufocat se simte animalul ăla.

Reglementări legale cu privire la folosirea animalelor în circuri

Încă nu există reglementări la nivel european privind folosirea animalelor sălbatice în circuri. Dar, în țări cu apă caldă, folosirea animalelor în circuri este interzisă: 14 țări din Europa, 31 de state din SUA, dar și țări de pe alte continente (Canada, Brazilia, Singapore, India, Costa Rica) au renunțat la tortura asta în stil medieval.

În România treburile stau altfel. În 2014, Remus Cernea a depus la Senat un proiect de lege pentru interzicerea animalelor sălbatice în circuri. Proiectul a fost respins în Senat. Nu, nu merităm să avem nici măcar apă caldă în România. Merităm politicieni ca Bă Cristi și Iohannis.

Circul Americano Vargas la Cora Pantelimon. Îți mai arde de cumpărături?

Că tot vorbeam de ochi scoși la animale, ia uită-te la elefantul ăsta:

animale-parcare-cora

animale-parcare-cora

Uuuu, uite și un hipopotam:

animale-parcare-cora

Par foarte fericiți, nu? Pe bune, sunt astea niște imagini pe care le-ai arăta copilului tău? Pentu ce? Îți mai arde de cumpărat somon, pâinică și hârtie igienică, când treci printr-o parcare plină cu animale care arată așa? Un elefant care stă în 10 metri pătrați, și un țarc cu gratii de fier în care mai sunt înghesuite o zebră, o lamă și o cămilă. Se plimbă de colo colo, pe asfalt acoperit cu fân uscat. Asta numește Cora România distracție pentru părinți și copii. 

Ce să zicem, divertisment a la România. Există și o petiție pentru reputatul magazin Cora, prin care se cere renunțarea la găzduirea de circuri ambulante și mizerabile în parcări.

Cu drag, pentru toți părinții care hrănesc businessul ăsta. Nu vă mai înmulțiți. Vă rugăm.

logo

 

Leave a Reply

109 Comments on "De ce sunt cretini părinții care-și duc copiii la zoo/circ"

Notify of
avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
Silvanus
Guest

Daca ideea cu circul o pot intelege si chiar sunt de accord , nu inteleg de ce este inclusa si gradina zoologica in aceasi oala.
Da, conditiile la gradinile zoologice din Romania sunt departe de a fi ideale atat pentru animale cat si pentru vizitatori , dar prefer sa-mi scot copilul la o plimbare in aer liber unde sa poate experimenta si interactiona pe viu cu un animal decat sa stea cu ochii lipiti de un ecran. Cine a vizitat si gradini zoo din strainatate stie la ce ma refer.

krossfire
Guest

Cam aia voiam sa adaug si eu. Gradina zoologica din Praga, vizitata recent, mi-a aratat ce inseamna pentru unii “captivitatea”: tarc de 800 de metri, cu o bucatica de munte, copaci si cateva pesteri, pentru niscaiva cornute de munte care sunt vanate oricum in disperare in afara captivitatii. Asta pentru a nu aduce in discutie campia (o treaba pe care o strabateai intr-un sfert de ora la pas grabit) pentru girafe.

Altfel, da… nu prea mai inteleg existenta circului sau cel putin existenta lui pe suprafete minuscule si fara specialisti veterinari.

lucia
Guest

Pentru ca se cheama tot captivitate! In timpul liber al copilului, ii poti da o carte. De ce ai nevoie de animale in captivitate ca sa iti distrezi copilul? Exista teatre ( ca tot mor actorii de foame si de salarii mici), filme, opera, excursii ( ca tot va distrati la reportajele cu tute/ tonti care nu stiu pe unde trece Dunatea). O distractie constructiva zic.

Andrei
Guest

Du tu un copil de 5-6 ani la teatru sau opera! Referitor la animalele la circ, da, nu sunt de acord. Dar o gradina zoologica ca lumea (nu ce avem noi in Romania) este un loc unde iti poti educa copilul, unde are ocazia sa vada animale in carne si oase. Iar ceea ce zici tu in articol (ca banuiesc ca tu esti Miss L), cum ca poate vedea in poze… really?!? Pentru tine este tot una sa vezi o poza cu mancare sau sa o ai “in carne si oase” in farfurie, sub nas? Nu cred… Mai ganditi si voi oameni buni, inainte sa va apucati sa scoateti tampanii din buricul degetelor!

alex
Guest

Pai du-l in **** mea la safari, daca vrei sa il educi in felul asta. Doar pentru ca vrei sa ii arati tu animale nu inseamna ca trebuie sa stea ele in custi.

Beyond
Guest

În primul rând, nu este imposibil să duci un copil la teatru sau la operă. Prima dată când am mers eu la teatru aveam 3 ani. Şi ghici ce? Am fost cuminte şi de atunci, mereu voiam la teatru. Dar în momentul în care copilul nu este educat cum trebuie de mamă ŞI de tată, este subînţeles că nu va avea stare şi va fi impertinent. Dacă nu duci un copil la teatru, la muzeu, într-o excursie etc., ce fel de om crezi că va ajunge? Probabil unul care zice că e “cultivat”. Pentru distracţie un copil poate fi dus şi în parc, i se poate citi – ceea ce-l va face şi pe el să vrea să citească în timpul liber. În fine, subiectul cu educarea copilului e foarte lung şi nu vreau să scriu un roman aici.
Şi în al doilea rând…Haide să facem un schimb de roluri între oameni şi animale. Sunt convinsă că nu ţi-ar plăcea să fii ţinut captiv – fie că vorbim despre grădina zoologică sau despre circ. Animalele nu au fost create cu scopul de a fi o sursă de distracţie. Sunt fiinţe vii. Aşadar, trebuie să le respectăm!

Cristina
Guest

ti-as dori si tie sa stai intr-o gradina zoologica, sa vezi ce super este

Andreea
Guest

Pentru ca un leu intr-o gradina zoologica din orice tara nu e in habitatul lui natural…mai ales cand clima e si nepotrivita.

Dau bine
Guest

Pai ba , bagami as pula in tine si in copilul tau care probabil are un hadicap. Il duci la gradina zoologica ca sa vada un tigru intr-o cusca de fier la 40 de grade, futu-ti mortii ma-tii.

citron daniela
Guest

Parcul de animale Hellabrun din München e o rezervatie naturala cu animale din toata lumea si e o placere sa petreci o zi plimbandu-te printre ele.Sau o rezervatie chiar intr-o padure in care se plimba alaturi tot felul de animale care traiesc in paduri si.campii ,bineinteles lupii sunt totusi ingraditi dar nu tinuti in custi ,se afla tot langa München si anume in Poing.

Cezar
Guest

Niciodata, dar niciodata nu m-am amuzat sau macar sa ma simt cat de cat ok la circ. De aceea am fost o singura data. Am refuzat orice alta apropiere. Este trist. Asa il simt!

Radu-Mihai
Guest

Si, cand ai fost mica, cum a fost la Zoo si la circ? Tot cretini au fost si parintii tai?

Radu-Mihai
Guest

Tuca-te tata de fata dasteapta! Te rog, sa-ti cresti tu copiii in fata calculatorului. Eu o sa-i duc la Zoo.

Patri
Guest

Nu o face*

Adela
Guest

Inteligento, din aia 15 lei se cumpara mâncare si se fac modernizări. De ce nu ai făcut o campanie de strângere fonduri
In loc de un articol defăimător?

alex
Guest

Pentru ca gradinile zoologice sunt de cacat, de-aia

David
Guest

Imi pare rau ca ai aceasta gandire, oamenii nu trebuie sa mearga la zoo, nici la circ. Asta nu e educatie, e tortura pentru animale. Am fost la zoo cand eram mai mic si aici si in afara, am vazut gorile care plangeau si dadeau cu pumnii in geamurile anti-soc cand oamenii le faceau poze, mi s-a rupt sufletul si tu zici ca e normal sa mergi la zoo?
In Thailanda de exemplu se afla unul dintre cele mai celebre temple de tigrii din lume, tigrii sunt drogati zilnic si tinuti in lanturi iar turistii vin sa faca poze cu ei, puii de tigru sunt luati de langa mame de la o varsta frageda pt o noua atractie turistica- hranirea puiilor de catre turisti(o chestie din care organizatorii fac extrem de multi bani, bine inteles ca sunt f multi parinti ce isi duc copii acolo, gandindu-se ca e ceva frumos pt ei). Ca sa stii elefantii nu pot fi imblanziti cu una cu doua, ei sunt tinuti o perioada fara apa,fara mancare, intr-un spatiu extrem de mic si sunt injunghiati zilnic(dar nu fatal), sunt batuti zilnic, sunt pusi si in custi cat ei cu tepi peste pentru a fi incontinuu intr-o stare de suferinta, fara pauze, poti gasi si filmulte cum sunt tinuti in aceea cusca de spini in timp ce din exterior 5-10 oameni injunghie elefantul, el in acest moment fiind rosu de la atata sange varsat.
Daca vrei sa iti arati copilul tau animale, arata-i documentare(sunt super si extrem de educationale)-acolo vezi cum traieste un animal, nu dupa gratii, da-i carti despre asta, invata-l despre asta, sau du-l in Savana in Africa daca se poate, dar nu la Zoo, nu la circ sau la orice alta activitate de genul.

Ics
Guest

De la un cretin, n-ai cum sa ceri altceva. Si copiii tai tot cretini vor fi!

ovi
Guest

ce bei??:))

eu si atat
Guest

esti prost din nastere…nu te mai inmulti !

ovi
Guest

pozele de pe net sunt facute tot cu animale captive, ca doar nu stau ele la poza ca au chef:))) de asta nu ma uit pe net si merg cu copilul la zoo:)))

Pick
Guest

Foarte deșteaptă te crezi matale, domnișoară. Aroganta și ipocrită. Pare-se că pseudo-inteligența din dotare nu te-a ajutat să răzbati mai mult în viață decât să scrii aiureli de doi lei. Ironic, nu-i așa?

eu_eu
Guest

Nu imi place tonul articolului dar autoarea are dreptate: Circurile cu animale ar trebui interzise in Romania.
Din fericire, din ce in ce mai multi oameni sunt de acord cu aceasta initiativa si desi cred ca se va misca greu, Romania va interzice circurile cu animale intr-un final.
Iar tu, asta, gica-contra, du copilul la zoo in Baneasa si la circ la Cora si apoi mananca si un mic pe marginea drumului :)
Pur si simplu nu va pasa, nu aveti in voi compasiunea, educatia, iubirea pentru animale, pe care eu le consider superioare omului. eu cred ca v-a lipsit ceva atunci cand ati crescut, ma refer dpdv emotional…sincer.

Cristina
Guest

ai mei cel putin si ai altor cativa cunoscuti, nu au fost cretini si nu ne-au dus, ai mei imi explicau de ce nu e bine ce se intampla cu animalele la circ sau la gradina zoologica ca nu e natural, normal ar fi sa explice si sa nu incurajeze, poate asa dispar.

Nautilus
Guest

Eu sunt cam suspicios când e vorba de grădină zoologică şi chinuirea animalelor în aceeaşi frază. Dintr-un motiv foarte simplu: banul. Un elefant asiatic domesticit costă peste 20 000 USD, iar unul african, mult mai agresiv şi care nu poate fi domesticit, aproape dublu. Plus nutreţul, 180 kg de alimente pe zi pentru un elefant la Băneasa. Veterinari specializaţi. Întreţinere ca la aviaţie. Să laşi animalul să se îmbolnăvească şi să moară e ca şi cum ai fi cumpărat un utilaj industrial şi l-ai fi tăiat cu flexul imediat după asta. Un nebun care are prea mulţi bani şi se plictiseşte probabil ar fi în stare, dar unul care vrea să facă profit e obligat să îşi îngrijească rezonabil animalul.

Cucu
Guest

Ce inseamna “a performa”? Sunt de acord cu textul, dar ma enervez cand vad cum toti analfabetii isi fac blog.

NistorM
Guest

Acest comm imi aminteste de povestea unui pui de elefant nascut la un circ – ingrijitorii l-au dus la un lac putin adanc sa faca baie, iar elefantelul s-a inecat, fiind terorizat de ingrijitori si incercand sa se fereasca de ei. Aia erau asa de ignoranti, incat n-au realizat din prima ca animalul murise.
Medicul veterinar al gradinii zoo pe care o descriam mai sus eutanasiaza, de vreo 15 ani, cainii din ecarisaj. Am salvat un caine care, la 4 zile dupa ce a fost castrat de acest medic, se afla in soc septic si a curs din el cam un lighean de puroi.

Mihaela
Guest

Este trist si adevarat.

NistorM
Guest

O vizita la zoo, in Craiova (am facut si poze) – o caprioara care se ineca cu o jucarie pneumatica; o lama cu conjunctivita severa; cativa caini letargici, cu leziuni cutanate urate, parea demodecie infectata; un jaguar cu sechele de rahitism, vreau sa spun complet diform, care se invartea fara oprire intr-o cusca minuscula; un tiganus platit cu un leu sa sara niste garduri, ca sa arda cu tigara o maimuta; niste ponei care mancau mucuri de tigara de la vizitatori si, printre ei, un catel soricar scheletic; cativa porci mistreti scufundati in noroi, ca asa era tot tarcul. De fapt, am vazut si am fotografiat doar un colt din gradina zoologica, in trecere spre parc, dar m-a indispus cumplit si mi-am amintit de ursii care erau tinuti intr-o groapa, fiind bombardati cu gunoaie si avand la dispozitie un bazinas cu apa imputita.
http://www.romanialibera.ro/special/reportaje/elefantul-gaya-a-fost-sfasiat-de-caini-90240
http://www.theguardian.com/world/2014/feb/09/marius-giraffe-killed-copenhagen-zoo-protests
In unele tari, felinele din gradinile zoologice sunt hranite cu vaci vii, in fata vizitatorilor.
Cum poti reproduce, la zoo, habitatul unei orci, al unui urs polar samd?

Paul David
Guest

Capodopera articolul..ce sa mai adaugi ….

Ioana
Guest

Parintii care-si duc odraslele la circ si zoo, nu ca nu stiu, pur si simplu nu le pasa, crede-ma, am intalnit asemenea specimene. Am doi copiii si niciodata n-o sa-i duc la circ sau gradina zoologica.

Unu
Guest

Sfatul asta trebuiau sa il primeasca si ai tai ! Bafta in viitor

George
Guest

Cretin e autorul articolului

ovi
Guest

eu sunt deacord cu George:)) nu trebuie sa argumenteze.. doar citeste ce ai latrat tu acolo..sunt sigur ca puteai sa scrii si normal toate astea fara sa fii tamp/tampa:))

Un parinte cretin
Guest

Exact asta ma gandeam… indiferent daca are sau dreptate a face “cretin” un om fara sa-l cunosti dovedeste din partea autorului nesimtire, proasta crestere, superioaritate si nu in ultimul rand, rautate.

Constiinta dvs
Guest

La modul cum ati expus acest articol, chiar nu cred ca am sa mai urmaresc alte mizerii si ineptii postate de voi, alti giboni de nici 30 de ani atoatestiutori dar lipsiti de respect, aroganti, nesimtiti, chiar tampiti samd.
Nu cred ca asta e generatia ce ne-o dorim! Una ce nu are respect fata de semenii carora le-ar fi putut expune articolul intr-un mod curat, respectuos si pe un ton demn de admirat, share-uit.
Si am sa vin si eu argumente clare daca tot le vreti.
Inainte de a critica un circ si un zoo, uita-te in oblinda, in propria ta viata, care deduc din ce am citit ca e lipsita de educatie elementara. Uita-te la ineptiile ce le-ai postat tu personal.
Ala e un circ si un zoo mizerabil, lipsit de empatie si responsabilitate, nu neaparat descrierile neavizate si pe ici colo care au o adevarata tenta malitioasa, aruncate fara cap si minte, afirmatii gratuite, fara sa fi facut un studiu aprofundat si palpabil in prealabil, fara sa fi vorbit cu cei avizati..
Strategie de marketing.. mda.. din respect pt oamenii de la circ si angajatìi de la zoo dar mai ales pentru animale, nu am sa comentez un articol mizerabil, imputit, lipsit de empatie si respect fata de Oameni, nu animale, ceea ce este grav! Pt ca da, jignind pe toata lumea, asta ati facut. Ceva de genul: Lupul striga lupii!
Un marketing ieftin si desumflat, un circ si un zoo ziaristic, pe ici colo chiar agramat, unde voi insiva sunteti proprii protagonisti. Sau erati de alta parere?
Sincer nu ma intereseaza! Atata timp cat mintile voastre inguste nu vad dincolo de gard.. prin deductie simpla, SUNTETI CHIAR VOI INSIVA … INAUNTRU !!! iar asfel de animale nu merita urmarite.

gorila paun
Guest

CIRC – NU
pentru toate motivele enumerate in articol…suferintele traite de animalele alea sunt mult mai ample, articolul da doar un “flavour” de realitate…in plus nu are nimic amuzant si mai ales educativ pentru copil…poate doar o pespectiva indirecta asupra propriei evolutii in societate.

ZOO – NU
pentru ca nu este cu nimic mai presus decat o inchisoare…e ca si cum te-ai duce la Rahova si ai plati bilet…banuiesc ca macar acolo rata “imperecherilor” este mult mai mare decat la gradina zoologica deci, cu putin noroc s-ar putea sa asisti impreuna cu fi-tu la un gangbang in dusuri…o alta perspectiva asupra viitorului sau. si ce “poola mea” inseamna gradina zoologica? sunt plante animalele?

SAFARi – NU
chiar daca spatiul este cu mult mai mare decat cel dintr-o gradina zoologica, fiind practic un habitat ingradit, animalele sunt tratate exact ca intr-o gradina zoologica…exista puncte exacte de observatie unde animalele primesc hrana, iar toti prostanacii care se imbulzesc sa vada in camioane sau jeep-uri niste tigrii la “ochiul de apa” nu vor intelege nimic.

DOCUMENTARE – poate
au rolul lor educativ dar atentie la deontologie….ma indoiesc ca actuala etica de lucru a echipelor de filmare se compara cu cea din trecut…oricum, s-a realizat o cantitate fenomenala de documentare animaliere….

CONCLUZIE – ar fi bine sa lasam animalele salbatice in pace ca sa se bucure de putinul timp care le-a ramas inainte ca sa vina “baetii” sa defriseze si sa faca “complex rezidential” si “infrastructura” pentru ca sa aiba cum sa se duca “rezidentii” sa faca gratar in parcul pe care l-au construit in locul padurii. ce poola mea le trebiue copiilor unor retardati sa stie despre animale salbatice avand in vedere ca singurul animal pe care o sa-l vada in viata lor, va fi un labrador cu coxartroza care le va activa instantaneu alergiile de cadavre de oras. iesiti, in poola mea si bucurati-va de natura asa cum e!

David
Guest

Cred ca nu stii exact ce inseamna Safari, adica da exista Safari in parcuri f mici(afaceri private)- unde animalele sunt hranite cum ai zis si tinute tot cu un spatiu delimitat, dar exista si parcurile de exemplu din Africa(parcuri nationale) ce ajung si la 85.000 de mii de km2. Animalele sunt acolo in habitatul lor, am fost in safari in Krueger Park, un parc de 20.000km2, am vazut vanatoare, lupte pe buna dreptate, animalele nu erau hranite in nici un caz, ca sa dai de un leu mergeai si jumatate de zi cu masina sa il gasesti. Mai exista multe alte activitati f salbatice in care poti observa animale, cum ar fi sa mergi in jungla din Amazon,in padurile din Madagascar sau in Siberia(dar aceste lucruri nu sunt pentru oricine- trebuie sa fii pregatit pentru aventura, pentru orice conditii). In rest ai total dreptate.

David
Guest

Si nu poti vedea cum ai scris tigrii din camioane la “ochiul de apa” – tigrii traiesc in Asia in jungla sau in Siberia(tigrul siberian).

gorila paun
Guest

vorbesc despre safari in cunostiinta de cauza, altfel nu mi-as permite….iar asta cu marimea parcului frizeaza penibilul si diagnosticul freudian… oricat de mare ar fi, ”habitatul” este controlat, iar din cauza ciclicitatii anotimpurilor uneori animalele sunt ”ajutate” sa se expuna. e o industrie intreaga in spate…mai trebuie sa discutam si despre moralitatea unei astfel de activitati, adica vizitatorul trebuie sa aiba o adevarata motivatie pentru a patrunde in arealul unui animal salbatic si cu siguranta, distractia exotica sau justificarea achizitionarii unui teleobiectiv nu sunt suficiente… tine doar de satisfacerea narcisismului propriu…
in plus, trebuie sa te expui si asta nu e lucru usor..nu e cu nimic diferit de o ascensiune pe everest…dezgustat de safari&co, am incercat cu un prieten sa luam urma unui jaguar in amazon….bineinteles ca nu am vazut niciun jaguar, nu aveam experienta necesara…in schimb ne-am dat seama de cat de mult se intervine in existenta animalelor salbatice pentru distractia unor ”fosti oameni”, deveniti ”oraseni” psihotici, rupti de orice legatura cu natura si deci, cu realitatea…..
ps da, tigrii se aduna in jurul ”ochiurilor de apa”, pentru ca este modalitatea cea mai convenabila de a-i vedea….si da, exista ochiuri de apa in Asia ;). daca vrei sa-i vezi in ”jungla” trebuie sa mergi pe jos…mult succes (dar lasa-ne pin-ul de la telefon si cheile de la masina..)

gorila paun
Guest

subiectul este bun pentru ca este frust…este o oglinda ridicata in fata fiecaruia dintre noi, in care putem, daca ne lasam prada “linistii logice” sa regasim un pic de umanitate….nu as fi reactionat daca nu mi-ar fi pasat de soarta animalelor si nu as trai cu speranta asta tampa intr-o societate ce tinde catre auto-depasire. in plus, imi place si pasiunea cu care e scris articolul (unde, spre deosebire de cel despre legea anti-fumat, in care pasiunea si imaginatia se inter-stimuleaza la infinit, posibil simptom premonitoriu al sevrajului “damocletian”, regasesc majoritatea argumentariului necesar pentru a transforma scriitura intr-un articol viabil 😉 ), si speram ca prin limbajul mai acid, cititorul sa simta aceasta oglinda si mai aproape de ochi…insa, ca de obicei, ipocrizia si formatarea sunt mai puternice decat evidenta,…oamenii fiind mult mai preocupati de forma mesajului si de contradictia care se isca intre ei si ceea ce simt de fapt….anesteziati prin culpabilizare si educatie precara, negandu-si liberul arbitru. e greu, dupa ce o viata intreaga ai trait in cusca, fiind si nascut in captivitate, sa vrei si sa poti sa simti libertatea…si aici nu vorbesc despre animalele de circ sau de la zoo…e atat de trist!! dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa continuam….este datoria noastra ca oameni

Ionut
Guest

Am fost acum 2 zile la Circul Americano Vargas, in Iasi. La un moment dat a fost un accident, un cal (in timp ce executa saritura “FERRARI”) a cazut peste scaunele de langa scena. Un domn a iesit schiopatand. A fost infiorator insa totul a continuat de parca nimic nu s’ar fi intamplat… iar biletul a fost 45 de lei, btw.

skillevel
Guest

Ești ca pula
Încearcă cu ceva morfină, și ai să vezi că nu te mai doare prostia.

Eugen
Guest

Păcat că folosesti asemenea cuvinte in articolul tau.Jigniri !Vad ca propriilor părinti le-ai gasit o scuza pentru ca sa-i excluzi din asemenea categorisiri.Tie ti se pare ca toti părintii generatiei tale sunt la un click distanta de orice informatie ,de facebook.Afla ca nu e asa .Unii sunt extrem de ocupati ca sa-si tina familia pe linia de plutire ,altii abia daca au auzit de internet .La circ poate ca au fost, fiind singura lor ocazie de a vedea ceva nemaiauzit,nemaiîntâlnit.Cu ce drept as putea sa-i zic eu unui părinte ca e cretin,idiot sau alte jigniri,doar pentru ca si-a dus copilul la circ sau Zoo?Sa isi duca copiii ,sa le arate si sa le explice ca animalele ar trebui sa stea libere,ca in libertate sunt in mare siguranta.Elefantilor li se smulg coltii de vii ,castorii sunt decimati pentru cosmetice,delfinii si balenele vanati sistematic ,taurii adusi in arena si omorati cat mai lent caci omul vrea sa vada sange,vrea trofee pe peretii casei.Nu cu jigniri facem educatie,informare sau orice ai vrut sa faci tu aici cu articolul tau.Copiii au nevoie nu numai de carte ,tableta ci si de mana părintelui care ,da,sa-l duca la circ,la zoo si sa-i explice ce nu e in regula acolo.Si daca se distrează pe seama a ceea ce crede el ca e spectacol inseamna ca asta e nivelul de educatie ,atata i s -a dat de catre societate.Am vazut un reportaj cu un cal superb ,de curse ,care rănit fiind si aproape ajuns de eutanasiere a fost salvat de catre un om milos de la circ.O fi fost bine sau rau ,nu stiu.M-am bucurat insa ca a scăpat cu viata.As fi apreciat articolul tau daca lipseau acele cuvinte care nu isi aveau rostul .Vad din ce in ce mai des asemenea scrieri si multumirea celui ce le-a conceput de a avea vizualizări,like sau alte bălării.

Roxana
Guest

Ma amuz copios, dragii mei, marea majoritate a-ti fost la circ ..zoo , deci in consecinta va auto declarati cretini. Da sunt o mama cretina care are un ” Gigel” pe care prefera sa il duca in aceste locurii, de ce ? Pai sa vedem, in acest articol promovam statul in casa cu ochii beliti in calculator si alte surse de net. Pai da ca este mult mai simplu sa ii pui “odraslei” un filmulet pe net si tu sa iti vezi nestingherita de ale tale si plus ca nu costa, de ce sa dai bani pe transport si bilet cand ai totul la botul calului si “Gigel” sta neclintit cu ochii bulbucati fara a te deranja cerandu-ti o mangaiere pe crestet. Ok nu sunt deacord cu maltratarea animalelor ca nu sunt idioata, dar oare voi de ce va dresati animalele de companie? Va pupa o cretina

Pick
Guest

Cred că și biata bună-ta e cretină, când ținea în captivitate găini și porci, să dea la mumă-ta ( probabil altă cretină) să-ți facă de mâncare. Cretino. Or, desigur, deși toate-s animale, egalitatea nu se aplică decât ălora din circuri și grădini zoologice. Pam, pam.

Pick
Guest

Da, da. Drept e, e mai ok să le omori și să le mănânci decât să le torturezi. Nu vezi fă cât ești de proastă? Ți-a picat și ție fisa cu subiectul ăsta și te-ai gândit că dă bine să jignești fără să gândești. Ești cretină, cum spuneam, încă din strămoși. Mai bine te-ai ascunde!

Gabi
Guest

Nu conteaza pentru ce le creste … conteaza ca le ucide … hai sa nu fim ipocriti. Nu e nici o problema sa iti faci bunica o psihopata si parintii cretini. Nu le zic in fata … dar sa nu ne amagim. Traim intro lume de cretini psihopati … de ce ne-ar mira ca si unele rude ale noastre sunt produsul acestei societati.
Si eu sunt produsul acestei societati … daca incep sa iti povestesc ce faceam eu in copilarie cu animalele … ma bagi la balamuc. De ce? Nu stiu sa iti zic acum exact …. in acest moment e de neconceput … banui ca fiind inconjurat de psihopati, la o anumita varsta rpeiei din comportamente.
Ma bucur ca am trecut de varsta aia si acum gandesc clar si inteleg cum e cu animalele … dar nu sunt ipocrit sa nu imi recunosc trecutul, sau rudele (doar fiindca sunt rude).

Rrrrrr
Guest

Sper ca pe Gigelul tau l-ai invatat sa scrie corect macar….Trist.

Ioana
Guest

Mai bine ii lasam in fata calculatorului :).

Aenag
Guest

Limbajul dumneavoastră lasă de dorit. Întotdeauna o sa prinzi mai multe muște cu miere decât cu oțet.

Marcela
Guest

Domnisoara sunt uimita de cat de inculta esti, un circ conform dex este un spectacol care cuprinde numere de gimnastică, de acrobație, dresură de animale, momente comice bufe etc,sunt circuri extraordinare in aceasta lume cum ar fi Cirque du Soleil, Circ de Monaco care este patronat de Printul de Albert de Monaco, care tine in fiecare an cel mai mare festival de circ din lume,unde spectacolul este extraordinar si unde merita sa iti duci copilul, marea majoritate a circurilor mari ,renunta la dresajele de animale, poate ca nu stii dar exista o Asociatie Internationala de protectie a animalelor care verifica conditiile de viata si de dresaj a animalelor de circ- circul a fost o sursa de inspiratie pentru multi scriitori care au scris carti vandute in milioane de exemplare de-a lungul secolelor, asta ca alternativa la uitatul la televizor si cautatul pe net. In ce priveste gradinile zoologice daca te-ai fi documentat putin ai fi stiut ca in gradinile zoologice ajung animalele care sunt nascute in captivitate si care nu pot sa se acomodeze cu mediul de viata real al animalelor libere (de ex. nu pot vana ) si nici macar a celor din rezervatiile de animale, in gradinile zoologice ajung animalele care au fos salvate de braconieri si au anumite “probleme de sanatate” , sunt gradini zoologice unde copii pot inota cu delfini si balene beluga, sunt gradini zoologice unde animalele sunt folosite ca terapie pentru copii cu autism si sindrom down ,cu deficiente locomotorii, asa ca sunt ipocrita si cretina ca mi-am dus copilul in astfel de locuri dar a invatat mult mai mult decat ai invatat tu documentandu-te pentru un astfel de articol. A ….si aprpooo domnisoara sa nu cumva sa mergi la echitatie e tot un fel de circ :) , si sa nu mergi la tara la bunici, animalele sunt tinute in captivitate porcii in cotete, vaca in sura, gainile in tarc , cainele in curte …. putem generaliza.Inainte sa scrii astfel de articole ar fi bine sa citesti cate ceva legat de subiectele despre care scriii. O zi buna

Marcela
Guest

Hahahaha nu esti doar inculta ci si ipocrita, combnatia perfecta :). Din raspunsul tau vad ca nu ai nici o problema cu suferinta animalelor important e scopul pentru care sufera :), super tare . Nu stiu ce sa zic ….. care e mai cretin aici…. nu iti duci copilul la circ , da nu ai nimic impotriva sa il duci intr-o curte si sa se uita cum se taie un porc sau o gaina .

Un om Decent
Guest

Cumva aceasta discutie dintre voi doamnelor sau domnisoarelor imi pare foarte bine structurata dar amndoua aveti si dreptate si puncte comune de gandire doar ca va limitati la a avea dreptate. Hai sa impacam si capra si varza(nu va insult doar folosesc o expresie destul de comuna).
– animalele de la circurile mari si cu bani sunt si mai bine ingrijite in comparatie cu cele de la circuri detinute de niste oameni mici(nu pitici ci meschini)
– animalele de la gradiniile Zoo cu adevarat ingrijite, au spatiu, sunt hranite corespunzator, au ingrijitori care tin la ele si chiar le transmit afectiune. Alte gradini zoo sunt inchisori pentru animale, temnite ca pentru cei mai rai criminali.
– fermele de la tara sunt mai bune sau mai rele in functie de fermier\taran dar sunt clar mult mai usor de privit si mult mai bune pentru animale comparativ cu “fabricile de carne”.

P.S. Draga domnisoara(sper ca nu gresesc) autoare. Eu unul te rog sa nu mai promovezi aceasta cultura a mesajelor pline de ura de dragul clickurilor. Un articol scris bine putea sa iti atraga destui cititori.

Toate cele bune!

Alexandra
Guest

Excelent articol, sper ca unii dintre parinti sa se mai destepte

Gabi
Guest

Desi sunt deacord cu idea articolului nu pot sa nu observ ipocrizia specifica speciei umane.
Circul si zoo nu sunt bune ca maltrateaza animale. In schimb biata maicuta batrana cu braul de lana care isi macelarea animalele din ograda (vezi doamne pt. hrana) … ea e ok. De ce? Fiindca in mintea noastra schizofrenica, exista o diferenta. Gresit … in toate cazurile animalele sunt exploatate si in cele din urma executate. Motivul nu e relevant pentru animal. Animalul nu e deacord cu ce faci tu, dar pe tine te doare in poola artistic si civilizat, fiidnca pur si simplu majoritatea oamenilor sunt incapabili sa inteleaga o asa grozavie. Cum adica …. calului nu ii place sa fie calarit? Pisicii nu ii palce sa fie violata si sa produca pui de doua ri pe na, pui pe care ii va arucna la tomberon un umanoid psihopat lasat in libertate necastrat ?
Deci in esenta cam toata interactiunea om – animal este o interactiune parazitara. Oamenii pentru animale sunt cam cum erau nazistii pentru evrei. Da … chiar si in ceea ce priveste cainii si pisicile. Da pisicile alea dragalase ce se intind pe pat si adora sa leneveasca si sa nu aibe nici o grija. Sunt doar sclavi al caror rol e sa ne satisfaca noua anumite nevoi emotionale. Ca sa nu fie sclavi ar trebuii sa aibe statutul copiilor … adica nu drept de vot ca nu au atata ratiune (desi nu vad cum ar putea alege gresit intre tot felul de candidati creitni) dar in nici un caz sa fie abandonate ca niste lucruri expirate si apoi “normal” eutanasiate de catre o societate de psihopati.
Vrei sa ii arati copilului animale ? Bine zis … internet … google it. Vrei sa vezi animale in libertate … pui mana pe rucsac, iei plodul si 3 zile de bivuac prin muntii nostri. Vezi ce vezi … sau nu vezi …. asta e natura.

Gabi
Guest

“Bunică-mea nu torturează, cretinule, animalele. Le crește pentru hrană, nu pentru amuzamentul cretinilor. Pricepi? Pentru o nevoie PRIMARĂ, de a mânca, nu pentru a se hăhăi alți cretini ca tine la spectacol. Diferențe elementare, dar nu ai ce să explici cretinilor.”

Mie din acest comentariu imi rezulta ca ce face / a facut bunica ta e absolut ok, acceptabil … deci esti deacord.

Alina
Guest

Inteleg ce vrei sa spui, ai dreptate, dar ar fi trebuit sa folosesti un limbaj mai frumos.

Marian
Guest

Buna seara. Tinand cont ca tocmai m-ati numit “cretin” as dori sa va multumesc pentru acest lucru. Mi-am dat seama ca sunt persoane mult, mult mai “deosebite” decat mine. Nu pot sa spun ca nu aveti dreptate referitor la tratamentul animalelor, eu chiar iubesc animale (detin, cu carnet de sanatate si tot tacamul, 2 caini si o pisica). Dar din articolul dumneavoastra eu banuiesc ca nu aveti copii si ca habar nu aveti care este diferenta, pentru un copil mic, intre o poza cu un animal si animalul propriu-zis. Stiti fascinatia cu care se uita la animale? Nu cred. (exagerand un pic: aratati-i un videoclip care arata cum se scrie de mana, nu il si invatati practic).
Referitor la facebook v-as ruga sa faceti copilului mic al dumneavoastra, cand il veti face (sau acum, poate ma insel si aveti deja), un cont de facebok unde poate va fi acostat de potentiali pedofili, sau de alte persoane care ii doresc doar raul. Sau pur si simplu lasati-l mult pe internet, eventual si nesupravegheat, sa vedeti consecintele. Sunt destule articole cu astfel de intamplari (cu un pic de ironie : cautati pe Google).
Dupa cum ziceam iubesc animalele, dar sa ma fac inteles : NICIODATA NU VA AVEA PRIORITATE UN ANIMAL FATA DE UN OM. Si desi situatia actuala in Romania privind protectia animalelor este, din punctul meu de vedere, cel putin dezastruoasa, prioritatea este viata mai buna a omului, si apoi a animalelor. As vrea sa va ganditi bine la acest aspect inainte sa ma contraziceti, mai ales la copii.
Astea fiind zise, daca nu faceati parintii cretini, eram sustinatorul dumneavoastra. Ca sa nu zic ca sunteti predispusa la procese pentru defaimare (nu din partea mea, dar se gaseste vreunul), avand in vedere ca aduceti injurii unui numar semnificativ de persoane.(daca nu stiati internetul este spatiu public).
Si as vrea sa imi cer scuze dinainte daca am facut greseli de ortografie, sau de alt tip in text.
Buna seara

Dorin
Guest

Articol de doi lei,dar nu asta e problema.Nu am citit inca asa ceva,sa jignesti asa lumea.Si ii jignesti si pe cei ce comenteaza si nu sunt de acord cu tine.Daca nu au aceeasi parere sunt prosti,cretini,etc.
Dupa cum se stie,violenta verbala duce la violenta fizica.Asadar,tare mi-ar placea sa te intalnesc si sa-ti trag o bataie sora cu moartea,ca sa-ti traca figurile astea.
Stai ascunsa in casa si jignesti lumea,romanasa lasa!

Adela
Guest

Absolut exagerat tot articolul si scris într-un limbaj submediocru, in stilul agresiv care se pare ca ‘prinde’ in ultima vreme. Dar decât sa judecam părinții care își duc copiii la circ si sa ii facem in toate felurile, cum ar fi sa ne uitam la noi înșine si sa vedem care defecte avem noi!

Mihaela
Guest

Eu sincer sa va zic, nu stiam ca animalele de la circ sunt chinuite in halul in care descrie acest articol. Nici parintii mei nu știau acest lucru pe vremea cand ma duceau.. Nu consider ca sunt de vina parintii pentru faptul ca imi cumpărau bilete la circ din necunoștință de cauza a celor intamplate, in spatele acestei mascarade numite “circ”… Iti dau dreptate in tot ce ne-ai comunicat in articol, mai putin cea cu “parintii cretini”. Sunt persoane care nu știau informațiile acestea, cum de atfel, nici eu nu stiam pana acum.. Darămite parintii mei, acum 15-16 ani cand ma duceau pe mine… Iar despre grădina zoologica banuiesc ca aproape toata lumea stie ca acele animale sunt chinuite si ca orice vietate are nevoie de habitatul sau natural! Asa cum nici oamenii n-ar putea trai in păduri, jungle, ca niste sălbatici (Europa cel putin)…! Banuiesc ca exista grădini zoologice foarte mari… care poate macar încearcă sa egaleze un pic spațiul de trai al unui animal, cu cel adevarat in care acesta trebuie sa-si consume viata…

daniel
Guest

Bravo, ti-ai atins scopul de a naste controverse! Tu esti vegetarian cumva? Ai vazut un vitel ce ochi mari are si ce frumos este?! Ai vazut cum se uita la tine si tu bagi cutitul in el? Farte tare frate, asta trebuie sa vada copii! Ai vazut cum stau animalele la crescatorie, cati m2 au? App, mai deschide si tu matematica de clasa a doua, pt ca vad ca la tine 400 Km2 este totuna cu 400 m2. Ca sa te scutesc de calcule, 400 km2 reprezinta 400.000 m2!!!. Acum te las pe tine sa faci calculul..

Gabi
Guest

Daca esti vegetariana si nu vegana … tot degeaba. Sau nu sti cum e cu industria laptelui si oualor ?
Si daca esti vegana … esti constienta cate animale sunt exterminate pentru a creste soia ? Sau rozatoarele nu se pun ?
Sper ca intelegi subtilitatea de aici :)

Dragomir Iulian
Guest

Nu stiu ce scria in manualul tau de matematica de clasa a doua dar din cate stiu eu 1 km patrat are 1 milion de m. patrati, adica 1000×1000.Cifra dată de tine respectiv 400.000 de m înseamnă de fapt 40 de hectare asa ca înainte de a fi primul care ridica piatra de jos asigura-te macar ca ai dreptate.

Ina
Guest

Poate sunt de acord cu continutul articolului,nu pot fi de acord cu limbajul folosit. Lipsa totala de profesionalism .De ce nu va semnati cu numele intreg,dorim si noi sa stim cine ne chinuie si ne tortureaza cu astfel de ineptii . Din curiozitate,aveti copii?doamna”vita proasta”.Eu inca nu am dus copii la circ,dar i-a dus “vitele proaste” de educatoare la gradinita.Si i-am lasat si nu imi pare rau. Din curiozitate,cand v-ati luat ultimul parfum scump de 400 ron v-ati gandit ca cu acesti bani niste copii saraci care sunt batuti si exploatati ar manca bine cateva zile?

Andrada
Guest

Sunt de acord cu multe din lucrurile pe care le spui. Dar cred ca ai facut si niste greseli majore. In primul rand, nu multi sunt parintii care au suficienti bani incat sa isi poata duce sa vada animalele pe viu in salbaticie si crede-ma ca e extraordinar sa fii aproape de asemenea animale exotice pe viu. Cine nu si-ar dori sa vada un elefant la mai putin de 5 metri in fata lui? Chiar daca nu e sanatos, circurile si gradinile zoo au aspecte si bune si rele. Dar sunt total impotriva modului cum vorbesti. Sa stii ca iti poti exprima ideile si fara sa arunci cu venin in cei care nu gandesc la fel ca tine. Nu e impresionabil mai deloc sa iti incepi articolul cu tot felul de injurii si sa continui in aceeasi maniera. Imi imaginez ca daca ai un blog, vrei sa ajungi o persoana publica sau vrei la jurnalism sau vrei sa faci ceva care sa te scoata in evidenta in viata. CREDE-MA, cu un asemenea vocabular nu o sa ajungi prea departe, asa ca te sfatuiesc sa iti schimbi modul de a scrie/

Dragomir Iulian
Guest

Pana de curand au existat gradini zoologice cu negri si aborigeni , cred ca ultimele au supravietuit pana in anii ’50 in Belgia. Cred ca societatea a evoluat de atunci iar urmatorul pas ar fi inchiderea acestor forme desuete de distractie.

ART
Guest

Sunt o iubitoare foarte mare de animale, insa lumea asta e condusa de bani si oricat as vrea sa le ajut fara bani nu voi reusi prea multe. Chiar recent cumnata si nepoata mea au vizitat gradina zoologica Baneasa la care eu nu am mai fost de cand eram copil. Am vazut pe facebook pozele ce le-au facut acolo, iar sincera sa fiu, animalele din pozele respective mi s-au parut bine ingrijite, destul de dolofane. Oricat mi-as dori acele animale libere, daca stau sa ma gandesc mai bine, pana la urma inafara de primavarea de spatiu, au cam tot ce isi doresc: hrana, companie, ingrijire personala. Si daca iar stau sa ma gandesc, aceste animale devin din ce in ce mai mult pe cale de disparitie, vanate de sute de braconieri. Parca macar intr-o cusca sau rezervatie sunt mult mai ferite de pericol. Intr-adevar suntem atat de departe de a le oferi niste conditii optime, insa in tarile civilizate, ele traiesc numai bine in gradinile de acolo, avand un habitat destul de optim si foarte spatios.
Omenirea le v-a distruge viata acestor animale oriunde s-ar afla ele: ori captive ori vantate.Asa suntem noi oamenii,buni numai la distrugere.Degeaba dam noi din gura sa nu mai dam banii pe asa ceva, caci vor fi altii fara suflet care o vor face din amuzament si niciodata nu se v-a termina calvarul.
Cel mai rau este ca daca si noi incetam sa dam banii astia la o vizita la zoo, animalele vor ajunge sa nu mai aiba ingrijire si hrana din lipsa fondurilor, iar ele vor fi singurele care vor suferi si muri in chinuri. Deci tot ele au de suferit oricum ar fi si orice am decide!

Cat despre circuri, eu i-as omori in chinuri pe dresorii aia, i-as biciui la fel de rau cum o fac si ei cu bietele animale.
Uitati cum se practica un numar de dresaj in spatele cortinei: https://www.youtube.com/watch?v=jnTsYHPJ1pQ

Vieviene
Guest

Cat poti fi de incult/inculta. Pai in primul rand nu parintii inchid animalele alea acolo retardule . Da ai dreptate, sunt niste conditii greu de suportat, si poate ca sunt chinuite. Dar tu esti atat de chior/chioara si ti s.a parut tie ca parintii inchid animalele alea nu? Daca tot ai deschis acest subiect fa referire la oamenii care le captiveaza si le arunca intr.o cusca, nu la oamenii care se duc sa le vada pentru ca ei nu au vina . Imbecil(a) esti!!!! Atata prostie zace pe unii de nu am vazut ! Daca tu te duci la zoo sau la circ inseamna ca ai mutilat animalul? Hai sa deschidem niste subiecte si sa facem niste acuzatii asa ca suntem prosti si ne plictisim nu? mai bine stai dracu in banca ta si vorbeste despre subiecte de nivelul tau. Sau deloc, ca oricum esti paralel(a). Sterge dracu subiectul sau rectifica-l . Doamne fereste !!

Loredana
Guest

Asta e comentariul care poate obtine titlul de “cel mai Cretin ever !!!!” Deci: ca sa intelegi si tu – daca tu si restul celor ca tine nu mai mergeti sa platiti bilet , se va renunta la un moment dat pe fond de faliment la aceasta afacere meschina, si , implicit , va inceta suferinta animalelor. Mai clar , platind bilet participi indirect la suferinta . Claaar ???

Alex Marian
Guest

E adevarat ce spui cu animalele, dar nu sunt de acord sa faci cretini parintii care nu stiu cum sunt dresate animalele sau in ce conditii. Probabil ca si tu faci multe chestii care sunt daunatoare animalelor, indirect, si nici nu iti dai seama. Exact ca si cu hainele ieftine, de proasta calitate…hai sa luam multe ca is ieftine si muncitorii aia mor de foame si lucreaza cate 15 ore pe zi. Daca ar fii sa le luam pe toate ar trebui sa te retragi in salbaticie si sa manci ierburi si radacini de pomi. Asta e lumea in care traim si trebuie sa intelegem ca nu va fii mai bine, ci tot mai rau. Ar fii frumos sa schimbi titlul ca jignesti multi oameni care pun pariu ca habar nu au cum se dreseaza un animal.

Guest
Guest

Prietene, (-a), nu am avut curiozitatea sa vad ce natie esti, dar crede-ma esti total deplasat. Probabil de la prea mult internet, de la “click-ul tau distanta”. Sa intelegem, noi astia mai ” CRETINI ” ca toate dresurile se fac cu fanteziile tale pe care le vezi pe internet.
Parerea mea este ca esti un frustrat/-a care vrea sa faca audienta cu articole de tot rasul.
Ma intreb ?Ai vazut la viata ta animale adevarate? Sau doar pe internet?
Cretin cred ca esti tu din moment ce folosesti asemenea limbaj.
Da-ti parintii in judecata ca te-au adus pe lume.

Carmen
Guest

De mult nu am citit un articol asa de direct si interesant. Ai dreptate, dar dupa cum zicea cineva de aici referitor la gradina zoologica e buna pt copii ca pot vedea in realitate animale. Problema ar fi ca la noi nu se respecta drepturile animalelor si nimeni nu se gandeste la ele. De exemplu in Munchen gradina zoologica nu are custi. Te desparte o apa care e de jur imprejur urmat de un mic zid pe care poti sta jos( atat de inalte e) si plus ca suprafata este mare tocmai ca sa le ofere comfort. La noi nu poti numi grading zoologica si mai si maltrateaza animalele. Un articol demn de citit si spera

Jhon
Guest

Salut tie autorule bine spus si punctat dar ca sa putem misca ceva in tara asta ar trebui sa facem precum Horia Closca si Crisan o rascoala cu furci si topoare cose si ciocane Baros si sabii coase si satare

dan
Guest

Pe cat de idioti sunt cei care chinuie animalele la circuri, pe atat de idiot este si articolul asta!

JSss
Guest

Ia și te revoltă împotriva circarilor, mișcă un deget și fă ceva în loc să te plângi pe blog. Nu au nicio vină părinții că animalele sunt matratate. Că pe tine nu te-a iubit mă-ta când erai mic și nu te-a dus nicăieri e altceva, sărmanule.

Cris
Guest

Hai sa ma bag si eu in seama ca dupa atitea comentarii neinteresante m-a lovit o anumita curiozitate, sa-i zicem de prost gust. Lasind la o parte detaliile legate de limbaj, respect, cultura, lipse, nevoi de supravietuire, etc., cam care ar fi propunerea autorului/autorilor articolului a propos de circuri si/sau gradini zoologice? Sa se desfiinteze? Sa se modifice conditiile de trai ale animalelor participante in murdarul joc? Sa se infiinteze vreo organizatie non-profit care sa adune animalele din circuri si din zoo si sa le ofere niste conditii decente de trai pina la sfirsitul vietilor lor mizerabile? Sau? Ceva mai SF??

Mary
Guest

..și eu sunt de acord că fiecare om își poate expune ideile personale. Nu pot fi însă de acord cu un om care își expune ideile personale, încercând, chipurile!, să educe, folosind o exprimare de cea mai joasă speță. Cum să înțeleagă ceilalți ideea „înălțătoare” dacă autorul nu știe să o expună. Citez: „Da’ tu, vită proastă…”, „de ce sunt cretini părinții…”, „nu vă mai înmulțiți!”
Ca să fiu în ton cu autorul articolului…sincer cred că citatele pe care le-am dat i se potrivesc perfect lui… „Excese”.

citron daniela
Guest

Ce sa zic ?Sunt socata la citirea unui asa articol trist.Dar felul in care e scris lasa mult de dorit.Exprimarea e la fel de suparatoare ca si dresarea animalelor.

Guest
Guest

Unul dintre cele mai proaste reportaje sau cum se poate numii această idioțenie . Făcut pentru click-uri , like-uri … Etc. Tipic facebook , blog și alte prostii . Pentru persoanele care cer drepturile animalelor vă rog să vă gândiți la faptul că locuințele voastre sunt amplasate pe un teren unde cândva a fost o pădure , locul unde specii întregi de animale populau acea pădure , animale care au ajuns la zoo și sunt închise în cuști . Idioților abandonați-vă casele si trăiți in copaci ca să avem un exemplu pentru drepturile animalelor care nu vreți să stea închise în cuști . Sau bagati-le in apartamente ca animale de companie . Prostilor care faceți astfel de reportaje , cum se pot numii aceste MIZERII toate acestea ( zoo , circ , rezervație ) sunt normale unei societăți SE NUMEȘTE EVOLUȚIE SOCIALĂ .

Dragos
Guest

La circ sunt de acord, no way, animalele sunt intradevar chinuite, dar mare grija cand vorbesti despre gradini zoologice, nu le baga pe toate in aceeasi oala. De exemplu foarte multe animale pe cale de disparitie mai exista doar in gradini zoo, ultimii 6 rinoceri albi au fost tinuti la o gradina zoologica din Cehia.Momentan mai avem doar 3, alti 3 au murit, dar daca nu era gradina zoologica nu mai aveam demult nici unul. De altfel tot gradinile zoologice au ajutat la salvarea ursilor panda de la disparitie. Exista gradini zoologice in tara care chiar nu respecta animalele ( eu personal am si asistat la salvarea unor tigrii si lei de la gradina zoologica din Onesti, acestia au fost trimisi intr-o rezervatie in Africa de Sud) , dar exista si gradini care isi respecta animalele si fac tot posibilul pentru bunastarea lor.

In concluzie: nu baga gradinile zoologice in aceeasi oala cu circurile si nu generaliza. Iar treaba cu parinti cretini care isi duc copii la zoo e ca si cum as zice eu acum ca toti cretinii isi fac blog. Am dreptate?

Leila
Guest

Ca animalele traiesc in 6 m patrati sau in 800 m patrati …la fel sunt ”dresate” cu bataia , cu fierul incins , cu lanturi . in toate gradinile zoologice din lume . Nici un animal nu face lucrurile alea din nastere .Sa invatam copiii sa iubeasca animalele , nu sa creasca afacerea titanilor care le schingiuesc . Sunt atatea modalitati de a vedea animale live …sa fim seriosi … NU PLATIND UN BILET LA CIRC .

wpDiscuz